Mednarodno projektno srečanje dijakov in učiteljev v Maastrichtu (Nizozemska), 3.–9. 6. 2018

19
Junij
2018
Avtor Oskrbnik strani

 

V okviru projekta Erasmus+ smo se v začetku junija odpravili na zadnje, zaključno srečanje na Nizozemsko. Tega srečanja smo se udeležili dijaki Matija Toplak Gselman, Filip Leva, Timotej Štefanec, Jan Trebše in profesorja Barbara Brec ter Riko Vranc. Skupaj z ostalimi udeleženci, bilo nas je okoli 50 iz petih držav, smo se udeležili različnih poučnih in zanimivih dejavnosti, ki so bile večinoma povezane s športom in zdravim načinom življenja. Prva dva dni so dejavnosti potekale predvsem na šoli, tako smo prisostvovali pouku, pridobivali nova znanja in prav tako poglobili znanje angleškega jezika.

 

 

Vsak popoldan pa smo spoznavali tudi mesto Maastricht in njegovo okolico. Tako smo obiskali Nizozemsko ameriško pokopališče in memorial, ki leži v vasi Margraten vzhodno od Maastrichta v najbolj južnem delu Nizozemske. Tu počiva vsaj 8.000 ameriških vojakov, ki so izgubili življenja med drugo svetovno vojno, in sicer v bitkah v bližini kraja pokopališča.

 

 

Sprehodili smo se po novejšem delu mesta z modernimi zgradbami, prečkali reko Mass, obiskali staro mestno jedro, ki je še vedno obdano s srednjeveškim obzidjem, bilo pa je poseljeno že v času Rimljanov. Najbolj nas je v središču mesta očaral prostran in eden največjih trgov v Maastrichtu, ki se imenuje Vrijthof.

 

 

 

Obiskali smo tudi tromejo, Maastricht namreč leži na jugovzhodu Nizozemske med Belgijo in Nemčijo.

 

 

 

V mestu Maastrichtu smo tako preživeli prekrasne, sončne dni in dodobra spoznali tudi nizozemsko kulturo, navade in kulinariko, se športno udejstvovali, vozili s kolesi kot pravi Nizozemci, obiskali razvejano podzemlje mesta in predstavili slovenski nacionalni sistem spremljanja telesnega ter gibalnega razvoja otrok in mladostnikov, SLOfit oziroma športnovzgojni karton. Pri pripravi predstavitve nam je v veliki meri pomagala profesorica športne vzgoje, Aleksandra Györköš.

 

 

V četrtek smo imeli celodnevni izlet v Amsterdam, kjer smo se z ladjico popeljali po številnih kanalih ter se prepustili raznolikosti in barvitosti mesta na vodi.

 

 

Domov smo se tako vrnili z novimi stkanimi prijateljskimi vezmi, izkušnjami, spoznanji in z mislijo, imeli smo se lepo ter bi izmenjavo takoj spet ponovili!