Dnevi evropske kulturne dediščine

Potepajmo se skupaj in spoznavajmo dediščino

20.9.2018 smo dijaki 3. in 5. letnika – gradbeni tehniki – obiskali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Mariboru. Po Ptuju, najstarejšem mestu v Sloveniji, smo se sprehodili 25. 9.2018 – z dr. Simono Menoni Muršič z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Poročilo iz obeh ekskurzij najdete tukaj

 

 

Iz preteklosti v prihodnost

V torek, 2. oktobra 2018, se je na naši šoli v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine zgodil kulturni dogodek Iz preteklosti v prihodnost.

Obeležili smo leto Cankarjevega imena, ki ga letos praznuje slovenska kultura in predstavili projektno delo naših dijakov.

V okviru dogodka je bila odprta tudi razstava članov Fotokluba Maribor z naslovom Kjer preteklost sreča sedanjost. Razstava je na ogled v avli šole do 26. 10. 2018. Lahko si jo ogledate tudi v našem virtualnem razstavišču, ki ga najdete tukaj.

Galerijo slik z dogodka najdete tukaj.

Poročilo dogodka najdete tukaj

Čar vode

V sredo, 27. 9 . 2017, smo imeli na šoli med 8. in 14. uro pestro dogajanje ob Dnevih evropske kulturne dediščine! Prisluhnili smo vabljenim strokovnjakom z raznih področjih in se pridružili aktivnostim v številnih delavnicah. (več)

Ob bistrem potoku… do splavarske poti ob spremljavi zgodb

Motivi in skrivnosti vode so skriti v mnogih zgodbah, slikah in glasbenih delih, zato smo odprtje fotografske razstave dne 26. 9. 2017 združili z le-temi in dogodek posvetili Dnevom evropske kulturne dediščine ter letošnji temi o vodi.

Z razstavo VODA so člani Fotokluba Maribor ujeli to življenjsko pomembno tekočino na različne načine. Tako lahko na avtorskih fotografijah opazujemo razigrane slapove, ki tečejo do jezer, morje, ki obliva našo obalo, vodna zrcala rek in jezer, studence in vodnjake, dežne kaplje ob zaspanih jutrih in še mnogo več, brezdanji je namreč ta vir…

Fotografije so na ogled v šolski avli in na galeriji do konca oktobra 2017, razstavljajo pa Anita Kirbiš, Branimir Ritonja, Branko Koniček, Bojan Šenet, Branko Zorović, Breda Prešeren, Bosiljka Ambrož, Danijel Kodrič, Dušan Gajšek, Leon Gobec, Gero Angleitner, Gregor Radonjič, Gregor Salobir, Janja Cizej, Jože Marinič, Matjaž Majcenovič, Miha Kacafura, Rasta Vrečko, Mladen Orbanič in Zdenko Frangež.

Razstavo sta odprla podpredsednik Fotokluba Maribor Gero Angleitner in ravnateljica SGŠG Alenka Ambrož Jurgec.
Dijaki so v programu, ki so ga popestrili z glasbo ob kitari ter klavirju, predstavili zgodbe o Čevljarčku, ki je Maribor in Mariborčane obvaroval pred Turki, o nastanku Črnega jezera ter o splavarjenju po reki Dravi.

Ob tem smo pokazali fotografije s športnega dne, ki je bil 14. 9. 2017. Takrat smo v sodelovanju s strokovnjaki Zavoda republike Slovenije za varstvo narave in člani Planinskega društva Pohorje z Zgornje Polskave prehodili pot ob Bistriškem vintgarju do Treh kraljev ter mimo Črnega jezera do Treh žebljev in prisluhnili razlagi o znamenitostih, naravni in kulturni dediščini Pohorja.

Hkrati je potekala literarna pot ob reki Dravi, od Pristana (Lenta) do dravskega otoka in do Treh ribnikov. Pred tem pohodom smo s kratkim programom predstavili splavarjenje in prebrali odlomke iz zgodb o Mariboru, povezane z vodo.

Veseli smo bili obiska številnih članov Fotokluba Maribor in njihovih prijateljev, naših upokojenih delavcev šole, prav tako so dogajanje spremljali naši prijatelji s pobratene šole iz Jagodine.

Vzdušje na dogodku je bilo prijetno, zaključili smo ga s pogovorom ob kavi, dijaki štirih razredov pa so nadaljevali v delavnicah z ustvarjalnim pisanjem in likovnem izražanju – seveda na temo, povezano z vodo.

Fotografije: Ciril Ambrož, Anže Boh, Ljuba Štrukelj ter Anita Kirbiš

Celotno galerijo najdete tukaj

O Siciliji

V torek, 12. 9. 2017, smo predstavili prvi letošnji dogodek ob Dnevih evropske kulturne dediščine na temo “Voda – od mita do arhitekture” (več)

 

Predstavitev dobre prakse DEKD

Na regionalnem srečanju Dnevov evropske kulturne dediščine smo uspešno predstavili naše delo v letu 2016. Prispevki sodelujočih so objavljeni na spletni strani ZVKDS http://www.zvkds.si/sl/utrinki/regionalno-srecanje-v-mariboru.

Na fotografijah sta glavni koordinatorici DEKD ter TKDS Nataša Gorenc in Milena Antonić (tudi avtorici fotografij v prilogi), vodja mariborske enote ZVKDS, Srečko Štajnbaher, ter mentorici, ki sva predstavili primer dobre prakse na srednjih šolah. Prijazno vas vabimo k sodelovanju v letu 2017 z idejami in aktivnostjo na temo “Voda – od mita do arhitekture”.

Fotografije najdete tudi tukaj.
Šolska koordinatorica DEKD: M. Topolič

 

Dediščinska delavnica

V decembru 2016 smo uro umetnosti, ki jo je vodila Milena Antonić z ZVKDS, popestrili z delavnico, kjer smo spoznali secesijo ter v tem slogu na mapo zapisali črko (začetnica imena). Vzdušje je bilo prijetno, nastale so zanimive obdelave črk. Nalogo sta opravila tudi prisotna učitelja iz Jagodine!

Fotografije: Luka Maurič, 1.co

 

 

Zaključek v Štanjelu

 

Štanjel, eno od najstarejših naselij na Krasu, ki mu je vtisnil pečat tudi arhitekt Maks Fabiani, je bil v novembru kraj zaključne predstavitve letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine.

“Dediščina okoli nas” je bil skupni naslov DEKD, mi smo uspešno sodelovali s štirimi dogodki. Dijaki in mentorji smo pri pripravili razstavo fotografij v sodelovanju s člani Fotokluba Maribor, delavnico izdelave mozaikov v sodelovanju z ZVKDS, predstavili smo projektno delo dijakov in potopis z ekskurzije po Nizozemski ter projekt o degradiranem prostoru v Mariboru s pogovorom s strokovnjakinjo s področja urbanizma. Dijaki, starši, zaposleni ter drugi gostje so pohvalno ocenili naše ativnosti. V letu 2017 bomo ustvarjali na temo Voda – od mita do arhitekture.

Vabljeni k sodelovanju!

Naše letošnje delo smo predstavili tudi na zaključnem srečanju v Štanjelu. Nekaj vtisov je zabeležil Ciril Ambrož, oglejte si fotografije.

M. Topolič

 

NOMEN EST OMEN

Prisluhnili smo besedam o dediščini industrializacije. Pripravila: Melisa Caf,  več preberite v datoteki.

Pokrajinski muzej Maribor

 

“Ostale so stavbe, kaj bi z njimi?”

Na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor smo imeli 5. 10. 2016 v gosteh Vesno Polanec, univ. dipl. inž. arh., strokovnjakinjo s področja urbanizma. Predstavila nam je osnove o urejanju prostora in opozorila na problematiko v Mariboru.  Dijakinji Nikolina Škrilec in Teja Maučec sta predstavili raziskovalno nalogo, povezano z dediščino vojaške arhitekture, in projektno delo celotnega 3.c razreda – gradbeni tehnik. Ukvarjali smo se s prostorom nekdanje meljske vojašnice: na terenu smo izvedli izmere fasad, nato pa v šoli le-te izrisali in naredili maketo predlagane rešitve tega degradiranega območja. Tako smo medpredmetno sodelovali pri strokovnih modulih geodezija, stavbarstvo, sanacija in vzdrževanje zgradb ter risanje s programom AutoCad.  Žan Marksl pa je dogodek popestril z glasbo. Tudi pri zadnjem (4.) letošnjem dogodku na šoli ob Dnevih evropske kulturne dediščine je bila avla polna. Dijaki in obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili aktualni tematiki.

Mentorice: Dunja Počivalšek, Vlasta Groman, Ljuba Štrukelj, Polonca Šerer, Metka Topolič; fotografije: Ciril Ambrož – oglejte si galerijo fotografij!

ZNAMENITOSTI NIZOZEMSKE – POTOPIS S ŠOLSKE EKSKURZIJE

Dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije – 2.a in 2.c – gimnazijci in gradbeni tehniki so se marca 2016 potepali po Nizozemski. 4. oktobra 2016 so svoje vtise z ekskurzije strnili v kratko predstavitev projektnega dela za starše, dijake in zaposlene ter druge obiskovalce. Dijaki so predstavili svoje seminarske naloge, ki so jih pripravili pred potovanjem in nas ob fotografijah popeljali na to pot, ki smo jo sami splanirali in izpeljali. Ogledali smo si Amsterdam z okolico, mline, kanale in polderje, umetnine v Rijksmuzeju… ob prijetni glasbi kitare, na katero je brenkal Žan iz 1.co. Utrinke z Nizozemske smo si lahko pogledali tudi na razstavi fotografij. Kulturne znamenitosti pa so popestrili tudi s kulinariko – s siri, izdelanimi na Nizozemskem: gauda, edamec. To je bil na šoli letošnji tretji dogodek ob Dnevih evropske kulturne dediščine, ki je bil po mnenju prisotnih zanimivo in “simpatično ter okusno” pripravljen. Obiska staršev ter nekdanjih učiteljev na šoli smo bili zelo veseli.
Mentorice: mag. Nataša Harl, mag. Nataša Lampret, mag. Dunja Počivalšek, Metka Topolič; foto: Ciril Ambrož

Arhitekturna dediščina okoli nas

V sodelovanju s člani Fotokluba Maribor razstavljamo fotografije “Kulturna dediščina okoli nas”, ki so na ogled v šolski avli do 25. 10. 2016. Razstava sovpada s Festivalom fotografije Fotokluba Maribor, ko na različnih razstaviščih v tem času člani obeležujejo 80-letnico delovanja društva. (več)

 

PRAZNOVANJE EVROPSKEGA DNEVA JEZIKOV

Evropski dan jezikov, ki se praznuje vsako leto 26. septembra, smo na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor zaznamovali v torek, 29. 9. 2015, z dogodkom, v sklopu katerega so naši dijaki predstavili slovensko poezijo v tujih jezikih: angleščini, nemščini, srbščini, hrvaščini, albanščini, madžarščini in bolgarščini. S tem smo pokazali, da je slovenščina ritmično izjemno gibčen jezik, ki ne ustreza samo izvirnemu pesništvu, ampak se zlahka prilagaja tudi tujemu pesniškemu izrazu.

Praznovanje evropskega dneva jezikov (poročilo dogodka)

Fotografija: Tamara Kotnik

 

PRAZNOVANJA NAS POVEZUJEJO

V petek, 25. 9. 2015, so dijaki naše šole in mladi gostje iz Jagodine (Srbija) ter učitelji v šolskih delavnicah izdelovali freske. Mentor delavnice je bil gospod Bine Kovačič, slikar in strokovnjak z Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ogledali smo si tudi Minoritsko cerkev v Mariboru, kjer so se pred kratkim končala obnovitvena dela. Na svečani prireditvi v šoli smo predstavili projekt Praznovanja nas povezujejo, ki je nastal v sodelovanju med Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor in Elektrotehničko i građevinsko školo Nikola Tesla iz Jagodine: raziskovali smo zgodovino in značilnosti samostanov – dveh slovenskih, Žiče in Studenice, ter dveh srbskih s podobnima imenoma – Žiča in Studenica. Ob tem je nastal film z opisom omenjenih samostanov. Ob nastopu dijakov z obeh šol smo naše prijateljsko sodelovanje okronali s podpisom listine o pobratenju ter posaditvijo lipe ob šoli.

Na prireditvi je spregovorila tudi podžupanja Mestne občine Maribor, gospa Jelka Černivec. Obiskali so nas še direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje, gospa Janja Viher, podžupan občine Slovenska Bustrica, gospod Stanislav Mlakar ter gospa Milena Antonić z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – enota Maribor. Vsem, ki ste nam pri projektu pomagali, se iskreno zahvaljujemo. Dijaki in zaposleni ponosno ugotavljamo, da je ta dan, ki je bil izveden v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, okrepil vezi med šolama ter vzbudil pozitiven odnos do naše dediščine.

Razstavo o samostanskem projektu ter utrinke z naših ekskurzij v štirih izbranih samostanih si lahko ogledate v šolski avli do 5. 11. 2015. Vabljeni!

Dodajamo še fotografije s prireditve Praznovanja nas povezujejo (galerija).

 

ODMEVNO V MEDIJIH O DEKD

Preberite, kaj so tudi o naših dogodkih v okviru Dnevov evrospke kulturne dediščine  2014 objavili v medijih.

Povezave do člankov v medijih:

http://www.zvkds.si/media/medialibrary/2014/10/Delo_notranja_27.9..pdf

http://www.zvkds.si/media/medialibrary/2014/10/Ve%C4%8Der_2.10..pdf

http://www.zvkds.si/media/medialibrary/2014/11/Panorama_13.11.2014.pdf

 

Povezavi do galerije slik:

Dediščina in nemirni časi 20. stoletja – predstavitev projektnega dela dijakov in odprtje razstave

Pogovor z g. Mitjo Močnikom, raziskovalcem soške fronte, zbirateljem predmetov iz časa 1. svetovne vojne in piscem

 

Stoletnico začetka 1. svetovne vojne obeležujemo tudi na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor s projektom Dediščina in nemirni časi 20. stoletja.

 

Vljudno Vas vabimo na predstavitev projektnega dela dijakov in odprtje razstave v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bo  v ponedeljek,

29. 9. 2014, ob 16.30 v avli Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor. (več)

Dnevi evropske kulturne dediščine

Prenesi datoteko

Praznovanje evropskega dneva jezikov

Prenesi datoteko

Arhitekturna dediščina okoli nas

Prenesi datoteko

Pokrajinski muzej Maribor

Prenesi datoteko

Porocilo_odprtje razstave

Prenesi datoteko

Porocilo_Potepajmo se skupaj in spoznavajmo dediscino_2018

Prenesi datoteko