Dogajanje na šoli

EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE – sodelovanje v projektu EPAS

V počastitev dneva Evrope smo na šoli v maju 2018 pripravili razstavo in predstavili projekt Evropske prestolnice kulture, ki je nastal pod mentorstvom Metke Topolič in Sergeja Pukšiča. Dijaki 3.a (gimnazija), 3.co in 5.ta (gradbeni tehniki) so v sklopu pouka predmetov gradbeništvo ter sanacija in vzdrževanje objektov pripravili seminarske naloge s poudarkom na kulturni dediščini v mestih, ki so od leta 1985 naprej nosila naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Tako smo spoznali posamezna mesta v Evropski uniji, njihovo zgodovino in znamenitosti.

Prav tako pa smo tudi s tem delom potrdili sodelovanje v projektu EPAS, Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Razstava je na ogled na EU-informacijski točki v pritličju šole. Dijaki so pripravili plakate v velikosti A3 formata s fotografijami znamenitosti posameznih mest EPK, z zastavo države, kjer se mesto nahaja, v ozadju.

Pripravila: Metka Topolič, fotografije: Paša Vilčnik

 

Zaključek akcije zbiranja pomoči za živali

Hvala vsem, ki ste se odzvali prošnji za pomoč: za živali smo skupaj zbrali 51 kg hrane, nekaj odej ter 155 evrov. Vse je namenjeno 3 rešenim psom, ki so jih zlobni ljudje odvrgli v 3 m globoko jamo, kamor odlagajo živalske kadavre (živalska trupla)… “Lačni, premraženi, ranjeni, na robu obupa, zlorabljeni… – vse to je odgovor, za kaj se trudimo. Ne gledamo vstran, sploh če lahko pomagamo in s tem dokazujemo, da smo vredni spoštovanja in besede človek,” so zapisali v društvu Wet Noses, kjer so iskreno hvaležni za našo izpeljano akcijo.
Zahvalo Društva za pomoč živalim Wet Noses z dne 14. 11. 2017, ko so odpeljali drugi del pomoči, preberite na tej spletni strani.

In če iščete hišnega ljubljenčka, pobrskajte po spletni strani (kateregakoli) društva, azila za živali in ponudite topel dom in toplino najdenčku, ki vam bo brezpogojno vračal ljubezen!

 

 

 

Beton v umetnosti

V šolskem razstavišču imamo do 9. junija 2017 na ogled razstavo Beton v umetnosti. Avtor fotografij in plakatov je Bojan Šenet, nekdanji dijak naše šole ter aktivni član Fotokluba Maribor.

Na učni uri umetnosti je dijakom 1.b in 1.g predstavil 19 umetnin iz betona, ki so nastale na šestih simpozijih Forma vive v Mariboru med leti 1967 in 1986. Izdelava skulptur iz betona v Mariboru se je začela pred 50 leti, za njihovo izdelavo pa je bilo potrebno sodelovanje umetnikov ter strokovnjakov gradbene stroke (izdelava lesenih opažev, ustreznih betonskih mešanic) v takrat uspešnih gradbenih podjetjih.

Vabljeni na Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor na sprehod med kiparskimi umetninami Forma vive!
Utrinke z razstave si oglejte v galeriji; foto: Branimir Ritonja.

 

Mozaiki

Dijaki 3.c – gradbeni tehnik so se 3. 10. 2016 seznanili z izdelavo mozaikov. Najprej so prisluhnili razlagi o najstarejših mozaikih, kar sta ob diapozitivih predstavila mag. Bine Kovačič in Milena Antonić z Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor. Nato so mladi sledili navodilom za izdelavo mozaikov, vodila sta jih učitelja Ciril Ambrož in Boštjan Čukur. Pridružili so  se tudi devetošolci OŠ Leona Štuklja. Delo je bilo zanimivo in hitro končano! Izdelali so slike in podstavke za vročo posodo. Ta aktivnost na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor je bila izvedena v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine.
Koordinatorica: Metka Topolič, fotografije Milena Antonić – oglejte si utrip na fotografijah…

 

Priznanja za najlepše fotografije

Moja domovina – Od zrna do kruha je bil naslov letošnjega natečaja društva Naša zemlja. Zaključne prireditve na OŠ Prežihovega Voranca v Mariboru smo se 6. 6. 2016 udeležili tudi prejemniki priznanj  z naše šole.

Priznanja na fotografskem področju so prejeli: Ana Hanželič, Alen Granda, Aleksandra Marić-Rudolf ter Anja Sampl, Martina Ribič, Marko Tibaut, Simon Horvat, Žiga Kurnik in Lucija Žlegel.

Utrip s prireditve, ki so jo pripravili osnovnošolci,  si oglejte na fotografijah!
Pripravila: Aleksandra Marić-Rudolf

 

Rok Golob : I was there

Ptujski fotograf Rok Golob je bil dijak naše šole.

Ponosni smo na njegove umetniške dosežke. Razstavo njegovih del z naslovom I was there si lahko ogledate do 18. junija 2016
v galeriji FO.VI, Kidričevo.

Galerija je odprta v ponedeljek, sredo, petek in soboto od 9. do 13. ure oz. po predhodni najavi.

Vabljeni na ogled!

Več na povezavi:
http://www.napovednik.com/dogodek400264_rok_golob_i_was_there_bil_sem_tam

Galerija slik

Ujeti trenutki

Ciril Ambrož ni le učitelj na naši šoli, je tudi ljubitelj planin in strokovnjak s področja fotografije.

Svojo fotografsko pot in projekt nastanka knjige, kjer fotografije pričarajo zgodbo,  je predstavil v pogovoru z Martino Ribič, dijakinjo 3.c.

Na prav poseben način smo preživeli uro umetnosti in zvedeli marsikaj zanimivega. Iskrene čestitke avtorju monografij Prlekija, Te je lűšno b´lo, Spet trte so rodile, Med pohorskimi in dravinjskimi goricami, Večnosti zapisana trta ter soavtorju več drugih knjig…

Fotografije: Žan Ploj, mentorica: Metka Topolič

Dobrodelnost

Akcija “Halo, si za to?”, je zaključena.

Zbrali smo 5,6 kg mobitelov, 3,6 kg polnilcev in 3,4 kg baterij za mobilne telefone. Hvala vsem, ki ste pomagali, nekateri ste se še posebej potrudili!

S tem smo pomagali okolju in otrokom.

Na šoli pa pomagamo tudi lačnim in zapuščenim živalim: do 20. maja 2016 bomo zbirali hrano za pse in mačke – oddajte jo razrednikom ali v zbornico. 17. in 18. maja pa bomo zbirali tudi finančno pomoč za nakup hrane.

Prosimo, pomagajte, vsak prispevek je dobrodošel. S tem bomo pomagali Društvu za zaščito in pomoč živalim sveta in njihovim skrbnikom – Animal Angels, ki pomagajo živalim po vsej Sloveniji.

Hvala za vaše sodelovanje!

Šolski natečaj »OD ZRNA DO KRUHA«

Rezultati fotografskega šolskega natečaja

 

RAZSTAVA MOSTOVI

Razstava Mostovi

 

SREDNJEŠOLSKI NARAVOSLOVNI IN TEHNIŠKI DAN MARIBORSKIH ŠOL 15.9.2015 NA TRGU LEONA ŠTUKLJA

Naša šola se je predstavila na Trgu Leona Štuklja

Galerijo dogodka najdete tukaj

 

MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE

Razstava z naslovom “Trije prašički”, ki je nastala skozi medgeneracijsko sodelovanje predšolskih otrok Vrtca Ivana Glinška Maribor – enota Smetanova in dijakov Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor, povezuje besedno in likovno izražanje s poudarkom na trajnostnem razvoju v gradbeništvu. V Tednu vseživljenjskega učenja smo odprtje razstave popestrili s skupnim druženjem ter v šolski avli uživali ob nastopu malih “Srčkov” z vzgojiteljico Nevo Benje. Program sta povezovala Robertina Rožanc in Žiga Kurnik, 2.c. Oglejte si veselo vzdušje na fotografijah.

 

Razstava

Obisk in predstavitev naše šole na OŠ Desternik

Obisk OŠ Desternik

 

DAN OKOLJEVARSTVENIKOV

V petek, 30.januarja 2015, se je na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor odvijal dan okoljevarstvenikov, kjer smo bodočim srednješolcem prikazali nekatera praktična znanja in delo z dijaki v tem programu. Srečanja se je udeležilo 42 devetošolcev s spremljevalci z mariborskega območja. Predstavili smo šolanje, obsežnost okoljevarstvenega dela ter poklicne možnosti okoljevarstvenih tehnikov.
Dijaki so v tematskih delavnicah pod vodstvom mentoric pripravili praktične primere:
- predstavljena so bila osnovna področja posegov v okolje: zemlja, voda, zrak skozi eksperimente in delo dijakov, ki so vključevali gostujoče devetošolce,
- predstavili so izdelavo eko čistil in devetošolcem podarili vzorčke izdelkov z navodili za pripravo,
- izvajali so merjenje hrupa ter
- predstavili okolju prijazne materiale.
Pripravili smo tudi razstavo okoljevarstvenega projekta Pozor(ni) za okolje – z letošnjimi aktivnostmi: šolski eko-vrt (izdelava visokih gred), posadimo drevo (primer saditve večjega drevesa), kolesarjenje po Pohorju (za zdravje telesa in duha ter varovanje narave), dobrodelni darilni bazar (z eko-izdelki iz naravnih ali recikliranih materialov za pomoč dijakom ter pomoč živalim v azilu), tehniški dan za osnovnošolce z izdelavo mozaika iz keramičnih ploščic, strokovna ekskurzija: kulturna dediščina (njeno varovanje in gradbeni materiali).

mag.Mojca Knez, vodja programa okoljevarstveni tehnik

 

Povezava do galerije slik.

RAZSTAVA V AVLI NAŠE ŠOLE

Z aktualnimi plakati in razstavljenimi risbami, predmeti v vitrinah poskrbimo za popestritev aktualnih dogodkov.
Tako smo obeležili DAN KULTURE, približali umetnost katalonskega ter francoskega SLIKARJA z mojstrskim prerisom dijakov 1.a in 1.c razreda, ki pa so tudi pokazali umetniško žilico pri izdelavi novoletnih voščilnic – z uporabo odpadnih materialov so nastale tudi EKO-VOŠČILNICE.
Mentorici: Majda Drobnič in Dunja Počivalšek; fotografije: M. Topolič

Galerijo slik najdete tukaj.

POMAGALI SMO ŽIVALIM V AZILU

V prazničnem decembru smo dijaki in profesorji naše šole organizirali dobrodelno akcijo v korist Zavetišča za živali Maribor. Zbirali smo hrano in odeje, brisače, rjuhe za varovance azila, ki so tam našli zatočišče za dalj časa, Skupaj smo zbrali 162 evrov, kar bodo porabili za cepiva in zdravila. Zbiramo tudi star papir, katerega izkupiček je prav tako namenjen azilu.
11.12.2014 smo obiskali azil, podarili zbrana sredstva in se družili s kosmatinci, ki so veselo lajali in prijazno mahali z repki.
Tudi v prihodnje jim bomo pomagali! Hvala vsem, ki ste sodelovali in prispevali v tej humanitarni akciji.
Edita Husein in dijaki 1.c – Melisa, Tjaša in Mitja

Povezava do galerije slik.

DOBRODELNI BAZAR

V torek, 2.12.2014, je bila šolska avla spremenjena v pisan bazar. Na dobrodelnem darilnem bazarju za pomoč živalim v mariborskem zavetišču smo predstavili in ponudili ročno izdelane predmete: eko-darilne vrečke, okraske iz gline, ptičje hišice in domače pecivo. Starši in učitelji so prispevali prostovoljne prispevke v hranilnik. Zbirali smo tudi izjave za namenitev 0,5 % dohodnine za pomoč azilu. Eko-vrečke so izdelali dijaki programa gradbeni tehnik (1.c, 2.c, 4.c), bodoči tesarji in suhomontažerji iz 2.e so naredili ptičje hišice, pecivo sta pripravili profesorici. Vsem, ki ste sodelovali in prispevali, se iskreno zahvaljujemo za pomoč! Utrip tega popoldneva si oglejte na fotografijah.Foto: Amadeja Kraut

 

TEDEN OTROKA, DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN OBISK OTROK IZ VRTCA

V Tednu otroka smo na Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor povabili skupino predšolskih otrok iz bližnjega Vrtca Ivana Glinška, enota Smetanova.
Obiskali so nas v petek, 10. 10. 2014, ob 9.30. V spremstvu vzgojiteljic smo jih na šoli sprejeli dijakinje in dijaki 4.c iz programa gradbeni tehnik. To srečanje je za nekatere otroke iz vrtca sprva potekalo plaho, a kasneje so se kar spoprijateljili z večjimi otroki. Vsak otrok iz vrtca je imel namreč »svojega« dijaka kot varuha, s pomočjo katerega se je varno povzpel na klopi, da si je lahko ogledal razstavljene panoje in vitrine. (več)

Oder

Obisk OŠ Desternik

Prenesi datoteko

Naša šola se je predstavila na Trgu Leona Štuklja

Prenesi datoteko

Razstava Mostovi

Prenesi datoteko

Rezultati fotografskega šolskega natečaja

Prenesi datoteko