Maribor – SLOVENIA

 

Organisation full legal name Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor
Type of organisation General secondary school
CONTACT PERSON OF PARTNER Marjetka Peršon
Email marjetka.person@guest.arnes.si
LEGAL REPRESENTATIVE OF PARTNER Alenka Ambrož Jurgec
Legal adress Smetanova ulica 35, 2000 Maribor, SI – SLOVENIA
Telephone +38622350600
Email srgradbena-mb@guest.arnes.si
Web www.gradbena.si

Our school is placed in the town centre, the town itself has 146.000 inhabitants. The unemployment rate is at 11.1 percent. There are 645 students attending our educational programmes, that number includes 164 students in the Technical Grammar School, 323 students in the Technical School and 146 in Vocational School. 12 students are attending a lower vocational education. There is also a special educational programme  with 72 adult students.

The students attending the vocational and lower vocational education derive from families with a lower living standard, representing 22 % of all our students. For 12 students the primary education is concluded with our lower vocational school. 4 % of our students have special needs in learning.
All our students are of Slowene nationality. All our students are equal regardless of their ethnical, religious or other group that they belong to.
We teach our pupils about importance of using the natural resources. They should learn to reduce waste and save energy. We have a 4-year environmental techincal program.
We cooperate with the Building Technical University in Maribor. In the past we made projects with National environmental agency.
We also prepare the students for master craftsman´s certificate for carpenter and painter.
We cooperate with a lot of buildings companies. Our students made practical work in these firms.

 

Fun around Fashion with Ecological Passion

ARTICLES (new on the top)

 

Zaključek mednarodnega projekta Comenius v Mariboru
19. – 23. maj 2014

1. dan: Prihod udeležencev v Maribor

V poznih popoldanskih urah smo v parku pred šolo pričakali goste iz Bad Dubna, Sosnowieca in Vilne. Prišlo je 9 učiteljev (3 ravnatelji) in 15 dijakov. Po okusni večerji na šoli smo se z gosti odpravili v Dijaški dom Drava ter v hotel Orel, kjer so bili ta teden nastanjeni. Sledilo je še kratko prijateljsko druženje in krepčilni spanec za naslednji dan.

 2. dan: Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor – bowlling v Planetu Tuš

Danes je gostom zaželela dobrodošlico ravnateljica Alenka Ambrož Jurgec in sledil je ogled šole. Nato smo se zbrali v učilnici 16, kjer so potekale priprave in usklajevanja za zaključno prireditev. Vaje so bile uspešne, a naporne, tako da se je bilo potrebno okrepčati s kosilom v šolski jedilnici.

Popoldne so se dijaki udeležili delavnic, kjer so iz naravnih materialov izdelovali spominke ter si poslikali majice, ki so jih dobili za zaključno prireditev. Medtem pa so vodje projekta ter učitelji pisali zaključno poročilo.

Ker po vsakem trdem in uspešnem delu paše sprostitev, smo se proti večeru peš odpravili v Planet Tuš na bowlling. Bil je lep dan, izpolnjen z druženjem z dobrimi prijatelji.

3. dan: Ogled Maribora – proslava ob otvoritvi novih prostorov šole – zaključna prireditev Comenius projekta z otvoritvijo kupole – piknik v šolskem parku

Začel se je najpomembnejši dan, vse je bilo popolno in pripravljeno na kar dva velika dogodka, ki sta se odvijala na šoli in v šolskem parku. Naše goste smo namreč povabili tudi na svečano otvoritev novih prostorov šole.

Po dopoldanskem ogledu Maribora smo se točno ob 12.00 zbrali na proslavi, ki so jo pripravili naši dijaki, nato pa je sledila otvoritev novih prostorov. Obiskal nas je tudi predsednik RS g. Borut Pahor, ki se je v parku pogovarjal z dijaki oz. odgovarjal na njihova vprašanja.

     

Pozno popoldan pa je sledil drugi veliki dogodek – zaključna prireditev projekta Comenius. Vsi udeleženci smo se v lepo porisanih in podpisanih Comenius majicah zbrali na osrednjem prostoru šolskega parka pred našo znamenito belo kupolo. Pred njo in ob njej sta stala odra – na enem je zažigal naš šolski bend, na drugem pa je potekal ostali program. Naši voditeljici Maja in Kaja sta v angleščini odlično vodili program ter vabili predstavnike posameznih držav, da se predstavijo s svojimi točkami. Bilo je izredno simpatično in zanimivo poslušati dijake, ki so v svojih točkah obujali spomine na srečanja pri njih. Naš prispevek k projektu je bila izgradnja kupole oz. odra, ki so jo v celoti zasnovali, načrtovali in izdelali dijaki 5.Ta kot primer seminarske naloge pri poklicni maturi pod mentorstvom g. Rika Vranca. Kupolo je svečano odprla ravnateljica šole.

Oglejte si predstavitveni film o gradnji odra – kupole, ki je bila eden od naših prispevkov v projektu.


 

Na koncu je sledil še Eko fashion Show, kjer so vsi udeleženci pokazali svoje obleke, narejene iz naravnih materialov. Skupaj smo objeti zapeli še We are the world in utrnila se je marsikatera solza, saj smo se nekako zavedali, da je naše dvoletno druženje končano.

Da bi se potolažili, smo se lotili dobrot, ki jih je za nas pripravila naša ga. Jovanka Vrabl – sledil je namreč piknik v parku. K dobremu vzdušju so prispevali tudi fantje s harmonikami.

Po oddihu so se nam predstavili še gostje iz Srbije ter plesna šola Pingi.

Bil je res nepozaben dan!

4. dan: Ekskurzija po Gorenjski – zaključna večerja

Z avtobusom smo se odpeljali na ekskurzijo po Gorenjski. Pot nas vodila do Bleda, ki je naše goste očaral s svojo lepoto. Nadaljevali smo do Planice, kjer so občudovali našo velikanko in sodobne skakalnice ob njej. V soncu so se mogočno dvigale Alpe ter nam jemale sapo.

Ustavili smo se na odličnem kosilu blizu Rateč, nato pa nadaljevali pot z ogledom izvira reke Save. Sledil je še skok v Kranjsko Goro in pot nazaj. Veliko bi jim še želeli pokazati, a časa je bilo premalo. Čakala nas je namreč zaključna večerja v Koblerjevem zalivu. Hkrati je bilo to tudi slovo, saj so se naslednji  dan zgodaj odpravili domov.


   

Težko smo se poslovili od dragih prijateljev iz Nemčije, Poljske in Litve, s katerimi smo se srečevali dve leti. A obljubili smo si, da bomo obdržali stike in da se mogoče nekoč spet srečamo v skupnem projektu Erasmus +.

Zahvaljujemo se vsem učiteljem, delavcem šole in dijakom, ki so nam pomagali izpeljati zaključno srečanje!

Dream Comenius team 2012 – 2014:

Marjetka, Majda, Riko

Helena, Kaja, Maja, Anja, Matjaž

Dnevnik mednarodnega srečanja Comenius
Vilnius (Litva) 23. – 27. september 2013

 

1. dan: odhod iz Maribora – Budimpešta – Varšava – Vilna

Prvi dan je minil v potovalni hektiki. Zjutraj smo s kombijem štartali iz Maribora proti Budimpešti, tam smo se vkrcali na manjše letalo letalske družbe Lot za Varšavo, kjer smo po enournem poletu prestopili na letalo proti Vilni. Uspešno smo pristali ob 18.00 na tamkajšnjem letališču. Letenje z letalom je bilo za kar 3 od nas prvič, zato smo ga doživeli kot zelo vznemirljivo izkušnjo. V Vilni na letališču sta nas pričakali dve profesorici iz Baltupiu Progimnazija in nas odpeljali do šole. Tam so nas sprejeli gostujoči dijaki in njihovi starši ter nas odpeljali na svoje domove.

 

 2. dan: Baltupiu Progimnazija – dobrodošlica in obisk tovarne za recikliranje plastike Plasta – Vilna

Naslednji dan smo si imeli seveda veliko za povedati, saj nam je bilo vse tuje. Nato nam je dobrodošlico zaželel ravnatelj njihove šole in pozdravili so nas tretješolčki z zastavicami držav, ki sodelujejo v tem projektu, to so Poljska, Litva, Nemčija ter Slovenija. Opazili smo, da se njihova šola razlikuje od naše predvsem v starosti dijakov, saj so v naši šoli dijaki stari od 15 do 20, pri njih pa od 6 do 13 leta. Ravnatelj nas je peljal po celotni šoli ter nam jo predstavil. Na koncu smo se zbrali v »naši« učilnici, kjer so imeli mlajši učenci predstavitve o varovanju okolja in ekološki prehrani v Litvi. Pogostili so nas tudi z ekološko pridelanimi in pripravljenimi tipičnimi litvanskimi jedmi – črnim kruhom, siri, jabolki, pecivom, medom in čaji. Ko smo pomalicali, smo odšli v veliko dvorano, kjer so nam pokazali ples, ki smo sega morali naučiti. Ples ni bil zahteven, zato smo se ga naučili v 20 minutah. Vadili smo tudi skupinsko pesem za nastop, ki je sledil naslednji dan.
Popoldne smo se z avtobusom odpeljali v tovarno, kjer reciklirajo plastiko in iz nje izdelujejo nove produkte (predvsem vrečke, cevi…). Proizvodnje si sicer zaradi lastne varnosti nismo smeli ogledati, nam je pa o njej veliko zanimivosti povedala njihova predstavnica.
Dan smo zaključili z vodenim ogledom čudovitega starega mestnega jedra Vilne, ki je glavno mesto Litve. Opazili smo, da je mesto izjemno čisto, da ima ogromno različnih cerkev (židovske, katoliške, pravoslavne…), kar dokazuje, da so Litvanci zelo multikulturni in tolerantni.
Seveda pa nismo odšli k počitku, ne da bi obiskali še Mc´Donalds in nakupovalni center Ozas, kamor so nas (dijake) peljali prijazni gostujoči starši.

3. dan: Baltupiu Progimnazija – srednja gradbena šola – Baltupiu Progimnazija
„The Earth belongs not to the Man, but the Man belongs to the Earth“

Bila je že sreda in tako smo že na polovici našega potovanja. V isti učilnici kot prejšnji dan smo se razdelili v skupine. Dobili smo plakate in vprašanja, na katera smo morali odgovoriti. Tudi tukaj je bil poudarek na ekologiji ter ozaveščanju o naravi. Te plakate smo morali nato tudi predstaviti.
Potem smo se peš odpravil proti drugi šoli (Izobraževalni gradbeni center), ki je bila po šolskem sistemu zelo podobna naši. Odpeljali so nas v veliko učilnico ter nas razdelili v skupine.
Vsaka skupina je dobila zadolžitev. V prvi skupini smo iz mahu odrezali zelene dele, ki smo jih v drugi skupini zvijali v kroglice. V tretji skupini pa smo te kroglice prilepili na sliko, ki je bila v celoti sestavljena iz naravnih materialov, kot so lubje, listje različnih dreves in podobno. Te slike bodo razstavljene na naši šoli, ko bodo vsi ti učenci aprila 2014 prišli v Maribor.
Ko smo delo končali, smo pohiteli nazaj na gostujočo šolo, kjer nas je že čakala velika kulturna prireditev, v kateri so se predstavili litvanski učenci, pa tudi vse šole v projektu s s v oj o točko. Preoblekli smo se v enake majice, ki so bile zelene in so imele napisano EKO in Comenius, da se je videlo da smo v tem projektu. Sledila je predstavitev različnih jezikov. Naša slovenska ekipa je pripravila predstavitev o razvoju slovenskega jezika. Nazadnje smo vsi skupaj zaplesali »Comenius ples« ter zapeli skupno »Comenius pesem«. Po tem je sledilo spuščanje balonov zunaj pred šolo, na katerih so bili privezani listki z mislimi o varovanju okolja.

Kljub temu da smo s programom zaključili, se še nismo želeli posloviti.

Naše družine so nas spet peljale v drugi nakupovalni center, ki je bil še večji, AKROPOLIS.
Tam smo poskusili tudi tradicionalno jed nekakšna mrzla juha, ki je bila roza barve in cepelin, bilo je zelo dobro. Odšli smo seveda tudi po trgovinah.

4. dan: Ekskurzija po Litvi

Z avtobusom smo se odpeljali na vodeno ekskurzijo po Litvi. Prispeli smo v vasico, v kateri so bile postavljene tipične stare lesene hiše iz vseh litvanskih pokrajin. Razdelili smo se v dve skupini.

Slovenska ekipa je bila v prvi skupini in ogled smo začeli v leseni koči, kjer nam je gospa v narodni noši pripovedovala o starih običajih ter nam pripravila testo, iz katerega si je vsak oblikoval svoj črni hlebček, ki ga je gospa dala peč v krušno peč. To se nam je zdelo zelo zanimivo, saj smo lahko sodelovali in se skupaj zabavali. Popili smo čaj, se malo igrali in kruh je bil kmalu pečen. Velik kruh nam je razrezal tako imenovani oče družine, naš profesor Riko Vranc kot glava družine. Vsak je dobil svoj kos in vsi smo poskusili kruh, ki je bil izvrsten, nato smo dobili še naše male kruhke, ki so bili še boljši, saj smo jih naredili sami.

Potem smo si odšli ogledat, kakšne so bile hiše v preteklosti, od najstarejših do malo manj starih. Prve kmetije so bile majhne in potem smo prišli do nekoliko večjega, tako imenovanega mesta, kjer smo si pogledali čudovito cerkev, v kateri je bil ohranjen vonj po svežem lesu. S konjsko vprego smo se odpeljali do naslednje postaje. Vožnja je bila zelo zabavna.
 Pot smo nadaljevali do naslednje turistične znamenitosti zgodovinskega mesteca Trakai, kjer smo občudovali srednjeveški dvorec Trakai, ki stoji kar sredi jezera. Ta na otoku nas je zelo prevzel in smo se skupaj slikali pred njim, nato smo odšli po mestu in poiskati spominke. Ko smo imeli prosto, smo odšli na kavo. Ker pa smo že morali iti, smo še vedno želeli biti skupaj in se odločili, da bomo odšli v OZAS. Tam se nismo dolgo zadržali, saj smo 5. dan imeli zgodnji let  domov.

We have a great time in Vilnius, a lot of beautiful nature and very friendly people! Thank you all!

Wir haben eine tolle Zeit in Vilnius, viel schöne Natur und sehr freundliche Menschen! Vielen Dank an alle!
Mes turime daug laiko, esančių Vilniuje, gražių gamtos daug ir labai draugiškų žmonių! Ačiū jums visiems!

Majda, Helena, Kaja, Matej, Maja, Marjetka, Riko, Anja

Cleaning up day

Click link for details.

  

Obisk prireditve Evropska vas v Mariboru

V sredo, 8. 5. 2013, je na Trgu Leona Štuklja v Mariboru potekala prireditev Evropska vas 2013, ki smo si jo ogledali dijaki projekta Comenius. Evropska vas je mednarodni projekt, v okviru katerega osnovnošolci spoznavajo pridružene članice Evropske unije – njihovo kulturo, jezik, navade, običaje, glasbo, državne simbole, način življenja ter druge posebnosti, ki jih kasneje predstavijo v mestnem jedru. Ogledali smo si vse predstavljene države, z večjim zanimanjem pa smo pristopili k stojnicam držav, s katerimi sodelujemo v našem projektu Comenius, torej Nemčijo, Poljsko in Litvo. Iz radovednosti, kaj naj jeseni pričakujemo na srečanju v Litvi, smo poskusili litvanske palačinke iz krompirja, za obuditev lepih spominov iz Nemčije pa smo se slikali kot »natakarica z Oktoberfesta«.

Maja

 

 

Dnevnik mednarodnega srečanja Comenius

Sosnowiec (Poljska)  8. – 12. april 2013

 

1.      dan: Potovanje Maribor – Sosnowiec

Več kot 10-urna vožnja z vlakom iz Maribora do Sosnowieca je minila v veselem in sproščenem vzdušju. Kdo bi si mislil, da je potovanje z vlakom tako zabavno! Starši gostiteljskih družin so nas lepo sprejeli in pogostili. Uf, utrujeni…

2.      dan: Sprejem pri ravnatelju poljske šole, izdelovanje nakita iz recikliranih materialov na šoli za oblikovanje, predstavitev idej naših dijakov za oder, snemanje skupnega filma

Noč je hitro minila in ob 8.00 smo polni energije že čakali na dejavnosti na šoli. Prijazen ravnateljev pozdrav, potem pa veselo na delo! Z lokalcem smo se odpravili na drugo šolo (šolo za oblikovanje), kjer smo iz recikliranih materialov izdelovali nakit.

Sledila je predstavitev Comeniusove spletne strani ter naših idej za oder, ki smo jih izdelali dijaki 2.c in 2.d. Vse skupaj smo dobro izpeljali, profesorici Peršonova in Drobničeva sta bili ponosni, drugi pa so nam bučno ploskali.

Popoldan je minil v snemanju filma o našem druženju na Poljskem in projektu samem, večer pa smo preživeli s poljskimi prijatelji in njihovimi družinami.

Bil je lep in zanimiv dan. Komaj čakamo, kaj bo jutri!

3.      dan: Delavnice na temo When eco meets a fashion freak, obisk Ladna Gallery, ogled mesta Sosnowiec

Dopoldne so na šoli potekale delavnice na temo When eco meets a fashion freak. Razdelili smo se v 4 skupine – v dveh smo bili EKO, v dveh pa FASHION FREAK-i (LANS). Ugotavljali smo pozitivne in negativne strani enega oz. drugega načina razmišljanja.

Po kosilu smo si v Ladna Gallery ogledali razstavo naših izdelkov – nakita, ki smo ga izdelali prejšnji dan na šoli za oblikovanje v Sosnowiecu. Naša prva samostojna razstava!!! Ponosni nase!

Sledil je ogled Sosnowieca, ki je bilo včasih industrijsko mesto (predvsem rudarstvo in jeklarstvo) s spalnimi naselji (ogromno stanovanjskih blokovskih kompleksov), danes pa živi od okoliških shopping centrov, podobnih našemu Evroparku ali Qlandiji.

 

 4.      dan: Obisk rudnika soli Bochnia, izlet v Krakow (integrirane igre)

Celodnevni izlet v Bochnio in Krakow je bil pravo doživetje! Rudnik soli Bochnia nas je navdušil s svojo atraktivno predstavitvijo in urejenostjo! Priporočamo!

V Krakowu bi lahko preživeli več dni, ne samo nekaj ur! Je čudovito mesto s starim mestnim jedrom, na katerem ponosno stoji veličastna Marijina cerkev.

 

5.      dan: Slovo in odhod domov

Žalostni smo se v petek zjutraj poslovili od naših zelo prijaznih in gostoljubnih gostiteljev ter si obljubili, da bomo ohranili stike. Čakala nas je dolga pot domov.

 

Srečanje na Poljskem nam bo ostalo v spominu kot čudovit dogodek na naše krasne poljske prijatelje.

Comenius team

 

 

Ideje za oder

Uvod:

Dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor vam predstavljamo nekaj idej za oder, ki ga bomo zgradili v našem parku pred šolo za zaključno prireditev projekta Comenius z naslovom  “FUN AROUND FASHION WITH THE ECOLOGICAL PASSION” 2012/2014.

Park smo začeli urejati v okviru projektu Comenius (2003/2005) v sodelovanju s šolami iz Španije, Nizozemske in z dvema šolama iz Nemčije, in sicer s šolo iz Brandenburga in Bad Dübna. Vse šole so prispevale ideje za klopi, koše in ptičje krmilnice, ki so jih kasneje izdelali naši dijaki v šolskih delavnicah. Otvoritev »novega« parka je bila leta 2005, v spomin na skupno sodelovanje pa so v parku spominske table z imeni šol.

Sedaj bomo park obogatili tudi z odrom, na katerem bo potekala zaključna prireditev sedanjega projekta, ki bo l. 2014. Ker je naš projekt naravnan  k ekološkim temam, bo tudi naš oder iz okolju prijaznih materialov. Sprojektirali in izdelali ga bodo učenci naše šole. Izdelava odra in zahtevnost izdelave bo prilagojena sposobnostim naših dijakov, saj bo to prvi večji izdelek, ki bo izdelan v novih, sodobno opremljenih delavnicah naše šole.

Oder:

Oder naj bi se idejno skladal z zunanjo obliko naše šole, kateri sami pravimo ladja, ki nas bo popeljala skozi šolanje in nas pripeljala do študija oz. poklica. Tla odrovega podesta bodo izdelana iz lesa, streha pa bo prekrita s pločevino in jo bo s spodnje strani podpirala lesena konstrukcija.

V programu Auto-Cad (to je program, v katerem lahko v 2D- ali 3D-pogledu projektiramo razne objekte, delo z njim pa spada v učni načrt pri strokovnih predmetih) smo pri rednem pouku sprojektirali varianti 3D modela odra. Izdelali pa smo tudi maketo.

Variante idej odra v nadaljevanju sestavka imajo različne tlorise in oblike streh.

Introduction:

We are students from Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor and we’ll present you some ideas for the stage, which will be built in the park in front of our school for the final event of the project Comenius 2012/2014.
Our park is located in front of our school and was also decorated in the Comenius project which lasted 3 years (2003/2005) in cooperation with schools from Spain, the Netherlands and two schools from Germany, school from Brandenburg and Bad Düben. All schools chose the ideas for benches, bins and bird feeders, which were later on made by our school and placed in our park. In memory of editing, each school received a memorial sign with the name of the school, which was placed in the park. The opening of the park was in 2005.
Comenius project is an eco-project, so our stage will also be made of environmentally friendly materials, and will be designed and created by the students of our school. The difficulty of making the stage will be adapted to the abilities of our students. This will be the first big project that takes place in the new modern workshops of our school, which will be completed this year.

The stage:

Some suggestions for the stage have already been selected and they will now be presented.
The form (style) of the stage should match the form (style) of our school. Ideas are based on same materials, but with different shape and roof form (style). For the stage floor we’ll use wood. The support columns of the roof are designed to look similar to the columns at the entrance of the school. Roof will be supported by the wooden construction and coated with metal.

We also made a real model of the stage.

3D computer model versions are created with the Auto-cad program, which we use in classes in our school.
The stage is designed to ideologically match the extension of our school, which we call the ship, which will take us through the whole education and will bring us closer to the university.
Maja & Kaja

Stage ideas:

Matjaž Majcen, 2.C
• the stage with steps has round form
• floor and steps will be made of wood
• the support columns are designed the same way as the columns at the entrance of the school
• roof is wooden construction and is covered with metal
 Maja Planko, 2.C
• form is similar to the extension of the school
• stage floor will be made of wood
• the support columns are designed the same way as the columns at the entrance of the school
• roof is wooden construction and is covered with metal
 Kaja Klužer, 2.C
• different floor plan and roof form
• the roof has windows with flower pots• the top side of the roof will be covered with moss
• »the ship« form complies with the extension of the school
• »the ship« will lead us thru whole education and will bring us to the university
Primož Zrim, 2.DO:
•    First we build 8 point foundations.
•    Then we build a rectangular platform, which is narrower on one side.
•    Then we put up 2 diagonal supports on each side.
•    All supports will be wooden and they will carry the roof.
•    The roof will have an exotic look and it will rise in two opposite corners.
•    The roof will be also made from wood and plated with sheet metal, so that it gives a more massive look.
•    Also the whole front of the stage will be plated with sheet metal.
•    The stage will be open from all sides, so that it can serve the most different purposes.
•    At the front end of the stage we build wooden stairs.
 Oder v parku Saso Klajnosek Perko, 2.DO:
• the foundation are mede from conrete,
• the floor plan is made of wood in a rectangle shape,
• the stage is app. 5m high and made also from wood,
• surface has app. 24m2and is 70 cm above ground,
• on stage lead 3 steps in the form of a half circle.
  Timotej Petek, 2.DO:
• The structure is made of concrete
• Decking is made of metal
• the stand is on height 80 cm
• framework of the platform is from of steel
• Stairs are of semicircular in middle of the platform
• step height is 18cm depth 29cm width 100 cm
• 4 round metallic columns of diameter of 20 cm of height of 290 cm
• Columns are next to landing, front two of them tilted for 8 ° forward, last two of them back
• The roof is made of steel and in fine bow
  Davor Mencigar 2.DO
• The foundations are made from concrete.
• The platform (10 m * 5m) is made from wood.
• The stairs are in the middle (front side) of the platform.
• The stage will be rectangular shape. It contains 4 wooden pillars.
• The roof will be made from wood and covered with metal.
• The roof will be made on the  wooden walls.
• The Stage wiil be 8m long, 5 m wide and 3m high.
• The stage will be open in the rear and the front side.
• The entire facility will be in rectangular shape.
   Matej Županec, 2.DO
• stage has concrete foundations
• concrete arch has the parabolic shape
• layout has a semi-circular form • on the inner side are benches at the side of the stage
• the roof is covered with the same metal as the Chamber of school
   Urban Hribernik, 2.DO
• foundation is made of concrete
• stage, stairs, columns, roof are made of wood
• roof cover is made of sheet metal
• the surface of stage is 0.8 m above ground
• height of the stage is app. 4 m
• the roof has an angle  20 °
• the roof is wave shaped and is rounded
• pillars are inclined
   Denis Krajnc, 2.DO
• stage has concrete foundations
• wooden arch has the cirkular shape
• platform has dwo side stairs
• rear side of the stage takes the form of a Polygon
• the roof is covered with the metal
   Klemen Dvoršak, 2.DO
• Materials:
CONCRETE: foundation
WOOD: the stage floor, roofing construction, pillars, stairs, construction stage
STEEL: roof
• pillars are made at 80 ⁰ angle
• front pillars are 4.5 m high and back pillars are 3.5 m high.
• decking is inclined to the inside of the stage.
• the lowest point of the roof is  2.5 m high
• the stage is rectangular 6x4m shape
• on the stage lead 3 steps
   Tadej Vrabl, 2.DO
•    the structure is made of wood
•    decking is made of metal
•    the platform is 90 cm heigh
•    stairs are on both sides at the middle of the platform
•    rounded roof is constructed on 4 round wooden pillars
•    steel coated roof slope is  20 °
•    roof is rounded

 

 Predstavitev projekta Comenius na informativnem dnevu 2013

 15. in 16. februarja 2013 so na naši šoli potekali informativni dnevi. Obiskali so nas devetošolci, ki razmišljajo o vpisu na Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor v šolskem letu 2012/2013.

Najprej smo jim pripravili krajši program, nato pa smo jih popeljali po šoli in jim predstavili programe, ki jih pri nas izobražujemo. Govorili smo tudi o drugih dejavnostih, ki potekajo na šoli.

Še posebej se jim je zdel zanimiv mednarodni projekt Comenius, ki smo jim ga tudi podrobneje predstavili – s pomočjo plakatov, ki smo jih naredili, ko smo se polni vtisov vrnili iz Bad Dübna, smo jim opisali naše sodelovanje in delo v projektu. Povedali smo jim, da naš projekt nosi naslov Fun around Fashion with the Ecological Passion in učenci osnovnih šol so si z zanimanjem ogledovali obleko iz ekoloških materialov, ki smo jo skreirali skupaj s prijatelji iz Litve, Poljske in Nemčije na srečanju v Bud Dubnu. Povedali smo jim, kako veliko nam pomeni to sodelovanje, saj nas bogati z zanimivimi izkušnjami, novim znanjem ter ustvarjanjem novih prijateljskih vezi s sotrpini iz sodelujočih držav. Comenius is cool!

Presentation of the Comenius project on the Information Day 2013

We would like to present to you the information days that took place in our school at the 15th and 16th February. During the Information days all the nine graders from different elementary schools that are thinking of coming to our school visited us. We introduced them to the international Comenius project and presented what we did in Germany. We showed them the posters that we created after we came back from Bad Düben and the clothes, which we developed together. Taking everything into account we really enjoyed our time in Germany and look forward to the trip to Poland and everything we are about to do there.

  Anja & Helena

Photo gallery: