Pozor(!)ni za okolje

USPEŠNO DELO V PROJEKTU POZOR(NI) ZA OKOLJE 2014/15

Dijaki in mentorji Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor smo ponosni na 6. mesto v letošnjem projektu Pozor(ni) za okolje, ki smo ga dosegli ob načrtovanju naših aktivnost v Eko-načrtu ter z njihovo izvedbo med 32 slovenskimi šolami. Poudarek kampanje je bil na zmanjšanju ogljičnega odtisa.
Gonilna sila so bili dijaki – eko nindže – in njihovi mentorji in mentorice, ki so usmerjali njihove ideje in prizadevanja k cilju. Letos smo bili drugo leto v projektu in zavedamo se pomena majhnih korakov na poti okoljskega osveščanja. Aktivirati smo želeli čim več dijakov in vnesti tovrstne vsebine v čim več predmetnih področij.
Številne dejavnosti smo predstavili tudi na šolski spletni strani. Sodelovali smo s spremljanjem osebnega ogljičnega odtisa, akcijo posaditve svojega drevesa in ureditve eko-vrta na dvignjenih gredicah, osnovnošolcem smo predstavili poklice na šoli z okoljskega vidika. Športniki so opisali svoje aktivnosti in tudi razmišljali o svojem prispevku k ohranitvi okolja. Podali smo idejo za zmanjšanje števila fotokopij. Zbirali smo star papir, zamaške in neuporabne mobilne telefone ter iz recikliranega materiala izdelali novoletne voščilnice, ki smo jih razstavili v šolski avli. Tudi s kolesarjenjem po Pohorju smo se okoljsko osveščali; iskali smo tudi najbolj optimalno pot do šole. Pomagali smo mariborskemu azilu, obiskali kosmatince in razvijali empatijo do živega sveta. Na šoli smo imeli številna strokovna predavanja o materialih, tehnologiji in trajnostni gradnji, ogledali smo si film o ravnanju z odpadki. Izvedli smo pester Eko dan: obiskali smo muzej na prostem, čistilno napravo in ga obogatili z medgeneracijskim sodelovanjem z otroki iz vrtca…
Interes dijakov in njihova vnema pri sodelovanju kaže na dejstvo, da je projekt dobro zasnovan in vodi v pravo smer. Naši dijaki ga sprejemajo, ker čutijo okolje kot tisti prostor, ki je edini in nezamenljiv, in sodelovanja ne jemljejo kot medsebojnega šolskega tekmovanja. Le teh imajo preveč že na drugih področjih. Gre za skupno delo, medsebojno pomoč in dopolnjevanje, usvajanje dela v teamu. Skušamo jih ozavestiti, da vsak kamenček šteje v pisanem mozaiku našega planeta.
Želimo, da njihov orkester na koncu projekta ubrano zaigra.

Koordinatorica projekta:

mag. Mojca Knez

EKO DAN

Četrtek, 2. 4. 2015, smo na šoli organizirali eko-dan, vključeni so bili vsi dijaki. Razen ekskurzije v muzej na prosto v Avstrijo in urejanja šolske okolice smo na ta dan po razredih izvedli različne aktivnosti, ki so povezane z varovanjem okolja in za izboljšanje odnosa do le-tega: pogovor o ločevanju odpadkov po ogledu filma Plastik fantastik; ogled dotrajanih fasad in problematika obnove; pogovor o različnih materialih, njihovi proizvodnji, uporabi in predelavi; ogled naravnih in kulturnih spomenikov v bližini – Mariborski otok, Piramida; načrtovanje človeku prijaznega bivalnega okolja; samostanska in utrdbena arhitektura – projektno delo 2.c in 2.a z izdelavo seminarskih nalog (tudi strokovna ekskurzija v Srbijo 19. in 21. 3. 2015– 39 dijakov); ogled čistilne naprave za odpadno vodo…

 

OGLED CENTRALNE ČISTILNE NAPRAVE MARIBOR

Dijaki 3. in 4. letnika programa okoljevarstveni tehnik so si v okviru Eko dneva, 2. aprila 2015, ogledali Centralno čistilno napravo Maribor. Čiščenje kanalizacijskih voda, odpadnih in padavinskih, je za okolje velikega pomena. Teorijo o delovanju in postopkih, povezanih s čistilnimi napravami spoznajo dijaki v šoli pri pouku. Kako vse to deluje v praksi, pa so nam med ogledom objektov CČN pokazali in podrobno razložili strokovnjaki. Videli smo, kaj vse brezbrižni ljudje mečejo v kanalizacijo! Čeprav celotna naprava deluje avtomatsko in zaposleni v glavnem nadzorujejo njeno delovanje, smo se prepričali, da so tamkajšnji pogoji dela zaradi močnega smradu precej neprijetni.
Celotna ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna. Nekaj utrinkov lahko pogledate v galeriji slik.

 

MUZEJ NA PROSTEM V AVSTRIJI

Dijaki 1.c in 4.Ta so si v aprilu 2015 ogledali muzej na prostem – tipične kmečke hiše, avstrijske domačije z gospodarskimi poslopji, vas s šolo, trgovino, cerkvijo,… prestavljene v kraj Stübing pri Gradcu. Spoznavali smo stavbno dediščino in gradnjo z naravnimi materiali. Dijaki so fotografirali, narisali prostoročne skice ter dodali kratek opis. Ob vrnitvi proti domu pa smo si ogledali tudi staro mestno jedro Gradca.
Oglejte si galerijo fotografij; foto: Niko Jagodič, Melisa Caf

 

UREJANJE ŠOLSKE OKOLICE

Dijaki in zaposleni smo na delovni in čistilni akciji 2. 4. 2015 poskrbeli za bolj urejeno okolico šole, ki jo radi uporabljajo dijaki in drugi obiskovalci: poskrbljeno je bilo za mini ribnik, parkovno zeleno in peščeno površino ter travnik, obnovili smo ograjo, klopi, prav tako pa smo očistili tudi parkirišča. Z namestitvijo opozorilnih napisnih tabel želimo ohranjati okolico čisto in prijetno.
Oglejte si fotografije z delovne akcije!

 

SVETOVNI DAN KNJIGE … TER PRAVLJIČNA URICA

Meseca aprila sta dva dneva v mednarodnem merilu posvečena knjigi: 2. april je svetovni dan knjig za otroke in mladino, 23. april pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Tudi pri nas smo na posebni način obeležili ta mesec…
Dijaki smo z veseljem sodelovali pri projektu Pozor(!) ni za okolje, kjer smo v okviru eko-dneva za otroke iz vrtca pripravili prijetno druženje s pravljico. Za predstavitev pravljice Trije prašički smo pripravili »hiške« iz slame, lesa in opeke, vadili tekst in po besedah navzočih nam je uspelo lepo predstaviti pravljično zgodbo. Na začetku smo jih motivirali z vprašanjem: »Kaj imamo v škatli – in se uporablja za gradnjo?«. Ugibali so… in v škatli našli slamo, les, opeko. Z malčki smo se pogovarjali o naravnih materialih in mali modreci so marsikaj zanimivega tudi povedali. Podarili smo jim pobarvanke z liki iz pravljice. Njihove izdelke, tudi vtise, pa bomo tudi razstavili v šolski avli.
Sodelovali smo: Robertina, Žan, Vito, Bekri iz 2.c ter Aleksandra iz 3.f z mentoricama P. Šerer in M. Topolič

Galerija slik (povezava)

 

S KOLESOM PO POHORJU SI EKO

V okviru okoljskega projekta Pozor(ni) za okolje smo kolesarili po Pohorju: 5. 11. 2014 smo se pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače zbrali dijaki 4. c in 2. a razreda ter se skupaj s profesorji z gondolo popeljali do začetne točke našega kolesarskega podviga. Pot je bila blatna in spolzka, zato smo do Ruške koče potrebovali malo več časa, kot smo pričakovali. Na cilju smo se veselili podviga in se utrujeni okrepčali z vročim čajem. Nato smo se odkolesarili nazaj do žičnice in se odpeljali z njo do vznožja Pohorja, kjer smo se poslovili… Veseli smo, da smo skupaj preživeli lep kolesarski izlet. Vemo, da je to način rekreacije, s katerim ne onesnažujemo okolja, nadihali smo se tudi svežega zraka, občudovali naravo in lep razgled z Mariborskega Pohorja.
Vid Weilguny, 4c
Fotografije: Ljuba Štrukelj

Galerija slik

 

USPEŠNI V KAMPANJI Pozor(ni!) za okolje

V lanskem šolskem letu smo se prvič vključili v slovenski projekt Pozor(ni!) za okolje. Z aktivnostmi in oddanimi poročili o izvajanju EKOnačrta smo osvojili odlično 5. mesto. Tudi letos sodelujemo, nekaj aktivnosti smo že izvedli, dejavnosti pa bodo potekale vse do aprila 2015. Več preberite v priponki!

 

Zimski eko-kotiček

Šolsko drevo v eko-kotičku ne sameva… V januarju smo ga okrasili z novoletnimi voščilnicami, ki smo jih prejeli na šolo. Februarja pa smo ga olepšali s »snežnimi kepami«, ki smo jih naredili iz ostankov tila, jute, trakov za zavijanje daril…  – v skladu z zasneženo naravo! Sodelovali so dijaki 2.f (na fotografiji).

Metka Topolič

DARILNI  DOBRODELNI BAZAR

V torek, 3.12.2013, smo dijaki in zaposleni na šoli pripravili izdelke, ki smo jih ponudili staršem v času popoldanske govorilne ure. Sladke dobrote so spekle Nataša Lampret, Breda Marhl in Darja Pavlin;  slaščice so se kar stopile v ustih! (več)

Galerijo nadete tukaj


Darilni dobrodelni bazar

Prenesi datoteko

Aktivnosti v kampanji lani in letos

Prenesi datoteko