Sodelovanje s podjetji

Fakulteta za logistiko

Dijaki 3. in 4. letnika (gradbeni in okoljevarstveni tehniki) smo v novembru 2017 obiskali laboratorije na Fakulteti za logistiko v Celju in se seznanili z nekaterimi modeli in praktičnimi orodji za delo v poslovnem okolju. Predstavili so nam logistične procese s poudarkom na varovanju okolja in varčevanju z energijo, sami pa smo tudi preizkusili nekatere aktivnosti: računalniško optimalno planiranje, komisioniranje, oblikovanje in 3-D tisk. Razložili so nam tudi delovanje tahometra. Dan smo popestrili še s preizkusom spretnosti v računalniški igrici tetris, najboljši dijaki so prejeli nagrado, na koncu pa smo se vsi še malo okrepčali. Organizatorjem in izvajalcem na FL se zahvaljujemo za prijazen sprejem in strokovne predstavitve.

 

Dediščinska delavnica: Panjske končnice

Gospa Milena Antonić, strokovnjakinja z Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je z dijaki 1.b izvedla dediščinske delavnice in popestrila pouk umetnosti. Dijaki so se najprej seznanili s kulturno dediščino in spoznali panjske končnice, ki so najbolj prepoznavni predmeti slovenske kulturne dediščine.  Izvedeli smo: “Panjska končnica, imenovana tudi čebelnjica ali dovž, je podolgovata pravokotna deščica na sprednjem delu iz desk zbitega panja, imenovanega tudi kranjič. Končnice so iz mehkega, redkeje trdega lesa, visoke so 12 do 15 cm, dolge 21 do 40 cm in 1,1 do 1,5 cm debele. Na sprednji strani imajo spodaj odprtino – žrelnico za izletavanje čebel. Poslikane so z oljnimi barvami.” Ogledali smo si najzanimivejše motive in po predlogah ali lastnih zamislih ustvarili  zanimive panjske končnice. Oglejte si jih v galeriji fotografij (foto: Luka Gert).

Delavnica pozlate

V četrtek, 19. 5. 2016, sta uri umetnosti potekali malce drugače.
Obiskala nas je gospa Milena Antonić, strokovnjakinja z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enote Maribor, ki je pripravila delavnico pozlate z naslovom Ni vse zlato, kar se sveti.
Skupaj smo izdelali pozlačene obeske, ki spominjajo na obdobje baroka. Predhodno je že pripravila odlitke iz mavca v kalupih, na katere smo dijaki 1.c v šoli s posebnim lepilom pritrdili zelo tanke, “zlate” (medeninaste) lističe. Dijaki smo bili nad delavnico navdušeni, še bolj pa smo bili ponosni na naše končne izdelke.

Tekst: Ana Hanželič, fotografije Aleš Štuhec, 1.c

Toplotne črpalke in solarna tehnika

Dr. Jurij Avsec s Fakultete za energetiko nam je 25. 1. 2016 v zanimivem predavanju razložil vrste in delovanje toplotnih črpalk, predstavil je tudi novosti pri uporabi solarne tehnike (solarni stolp, solarno polje).
Seznanil nas je tudi s programi, ki jih izvaja fakulteta v Krškem in Velenju. Prisluhnili so mu dijaki zaključnih letnikov – gimnazija in gradbeni ter okoljevarstveni tehnik.
Fotografije: Blaž Polanec, 4.bo

 

POVEZAVA TEORIJE IN PRAKSE

V zadnjih dneh marca 2015 smo na šolo povabili predstavnike različnih podjetij, ki so nam predstavili svoje izkušnje, proizvode, tehnologijo… Dijaki zaključnih letnikov so skupaj z učitelji prisluhnili osmim strokovnim predavanjem: AJM, Schiedel, Kema, Knauf, Weber, Wienerberger, Tondach in Granit. Izvedeli smo veliko zanimivih stvari.
Hvala vsem zunanjim strokovnjakom, nekateri so obiskovali tudi našo šolo, ter našima organizatorjema, Vlasti Groman in Cirilu Ambrožu.
M. Topolič

Galerija slik je dosegljiva tukaj

DINAMIČNI OBREMENILNI PREIZKUS STUDENŠKE BRVI V MARIBORU

Na Studenški brvi v Mariboru je bil 27.11.2014 izveden dinamični obremenilni preizkus. Za obremenitev je bilo potrebno zagotoviti organizirano skupino ljudi, ki je izvajala predvidene režime sinhronega gibanja po mostu. K sodelovanju pri obremenilnem preizkusu so projektanti Inženirskega biroja PONTING iz Maribora povabili našo šolo, ki se je vabilu odzvala. Sodelovali so dijaki 5.TA in 3.BO razreda ter profesorice Metka Topolič, Darja Pavlin in Ljuba Štrukelj.  Več v priponki spodaj …

 

O GRADNJI MONTAŽNIH LESENIH HIŠ – Lumar

Nekaj vtisov s predavanja, več v priponki spodaj. Oglejte si galerijo fotografij (foto Ciril Ambrož, Darja Pavlin).

 

Ekskurzija na Zavod za varstvo kulturne dediščine

Pri modulu sanacije in vzdrževanje objektov smo v petek, 14.3.2014, obiskali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Maribor.
Na zavodu imajo več prostorov, kjer potekajo obnovitvena dela posameznih predmetov, delavnice so razdeljene po materialih. Najdbe s terena oštevilčijo, nato pa jih v restavratorskih delavnicah očistijo in sestavijo izdelek, kot bi naj izgledal. Tako obdelajo lončene izdelke; s tem načinom dela se v Sloveniji ukvarjajo le štirje strokovnjaki. Razložili so nam tudi postopke restavriranja.
Tudi fasad kulturnih spomenikov ne smemo veliko spreminjati.

Ta ekskurzija je bila zelo poučna, saj sta nam strokovnjaka gospa Milena Antonić in gospod Bine Kovačič razložila, kako poteka restavriranje slik, lončenih in železnih predmetov, kamna ter objektov.

Andreas Kaučič, 3. do – gradbeni tehnik

 Foto: Metka Topolič

Poročila dijakov o dogodku najdete tukaj (več), galerija se nahaja tukaj (več)

 

Ogled cementarne Lafarge

Dijaki 2.BO in 1.C smo si v torek, 3.12.2013, ogledali cementarno Lafarge v Trbovljah. (več)

 

Sodelovanje s podjetjem Tovarna Xella porobeton, Kisovec – Zagorje ob Savi

Dne 3. 12. 2013 smo si dijaki 1. In 2. letnika izobraževalnega programa gradbeni tehnik Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor ogledali podjetje Xella porobetoni v Kisovcu, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo gradbenega materiala, blagovne znamke YTONG ter prodajo toplotnoizolacijskih plošč Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji. (več)

Sodelovanje s podjetjem KEMA, Puconci

Strokovni direktor Keme –  g. Roman GRANFOL, univ.dipl.inž.grad., sicer tudi bivši dijak naše šole, je v sredo, 27.11.2013, predaval našim dijakom. Prisluhnili smo mu v treh skupinah: najprej dijaki 4.c in 5.ta, nato dijaki 3.c in 3.do ter na koncu še dijaki 4.do in 4.Ta – skupaj z učitelji strokovno-teoretičnih predmetov. Dijaki v programih gradbeni tehnik in okoljevarstveni tehnik so ob diapozitivih prisluhnili besedam o trajnostni gradnji, cementni hidroizolaciji ter sanaciji starih objektov. Za vse je bilo zanimivo in poučno.

Organizatorica predavanja: Metka Topolič

Foto: Goran Perhavec

Studenška_brv_dinamični_obremenilni_preizkus

Prenesi datoteko

Dijaško poročilo_Lumar

Prenesi datoteko

Poročilo o ekskurziji na ZVKDS

Prenesi datoteko

Cementarna Lafarge

Prenesi datoteko

Poročilo o predavnjau - Kema Puconci

Prenesi datoteko

Tovarna porobetona Xella

Prenesi datoteko