Strokovne ekskurzije

Spoznavanje Maribora drugače

V sklopu Festivala sprehodov smo se 23. 3. 2018 podali Po sledeh upora pod vodstvom Simona Žlahtiča. Popotovali smo skozi mariborsko zgodovino: spomnili smo se sežiganja čarovnic pri Sodnem stolpu ter spregovorili o življenju in izgonu Judov, na katere še danes spominja področje Židovske ulice in Židovskega trga s sinagogo. Na Glavnem trgu pred mestno hišo smo opazovali stolp, ki je premaknjen iz osrednje osi, kar je po legendi namerno zagrešil stavbenik (že v 16. st.), zaradi nezadostnega plačila za delo. Ustavili smo se v Volkmerjevem prehodu, kjer je obeležje v spomin na sabotažno akcijo, ko so mariborski domoljubi zažgali dva nemška osebna avtomobila. Bronast spomenik NOB pa se nahaja na Trgu svobode – z obrazi upornikov, ki so bili med II. svetovno vojno obsojeni na smrt. Na Trgu generala Maistra smo ob spomeniku temu velikemu Slovencu, borcu za severno mejo, obudili dogodke po koncu 1. svetovne vojne – tudi mariborsko krvavo nedeljo leta 1919. Zadnja mariborska vstaja pa je bila leta 2012, naperjena proti takratnemu županu in njegovim odločitvam, protestniki so z metanjem granitnih kock in barvo poškodovali fasado občinske stavbe pa tudi mestne hiše. Obiskali smo tudi spomenik 661 talcem, ki so bili ustreljeni v sodnih zaporih v letih 1941-45. Granitna plošča z imeni ustreljenih ter žare s pepelom so postavljene v zahodno stranico dvoriščnega obzidja zaporov ob Ulici talcev. Tako smo spoznali pestre mariborske upore skozi čas.
Pripravila M. Topolič, foto: Benjamin Hedl, 1.b

 

 

Strokovna ekskurzija v Salzburg in München

Bliža se tridnevna ekskurzija dijakov iz drugih letnikov: 21 – 23. 2. 2018. Ogledali si bodo  Mozartovo mesto – Salzburg in bavarsko prestolnico – München. Dijaki v gimnazijskem programu so pripravili e-publikacijo z zgodovinskim in geografskim opisom obeh mest ter njunih znamenitosti. Veliko lepega bodo videli, prelistajte njihove seminarske naloge (dostop tukaj). Veliko užitka ob odkrivanju novega in varno pot!

Poročilo s strokovne ekskurzije Salzburg, München

PROJEKTNA NALOGA SALZBURG IN MUNCHEN (seminarske naloge)

 

 

Projektno delo 2.a in 2.co: Popotovanje od Etne do Vezuva

Vzorni dijaki 2.A in 2.Co naše šole smo si v času od 27. marca do 2. aprila 2017 z zanimanjem ogledali največje znamenitosti Sicilije. Najprej nas je očarala antična Taormina ob Jonskem morju, zvečer pa smo si privoščili potep po Catanii, mestu z zasneženo Etno v ozadju. Pot smo nadaljevali z ogledom ene od najrazkošnejših rimskih vil Piazze Armerine in se v mestecu Caltagirone povzpeli po stopnišču z znamenito sicilijansko keramiko. Popoldne smo si privoščili počitek v slikovitem Cefaluju ob Tirenskem morju. Nato nas je pričakalo glavno mesto največjega sredozemskega otoka Palermo, kjer smo dvakrat prenočili v samem centru mesta. Naslednji dan smo si ogledali mestne znamenitosti in občudovali prekrasne bizantinske mozaike v katedrali Monreale. V Segesti smo popoldne užili trenutek v grškem gledališču visoko nad morjem, očaral pa nas je tudi velikanski grški tempelj ter sprehod po srednjeveškem mestecu Erice. Zadnji dan na Siciliji smo se zjutraj sprehodili po eni od tržnic v Palermu, se malce vznemirili na nemirnem morju v Mesinski ožini, nato pa na poti domov pogumno osvojili še Vezuv, ki je na nas naredil resnično nepozaben vtis. Polni novih znanj in spoznanj smo se prijetno utrujeni srečno vrnili domov.

Dijaki in profesorice spremljevalke, foto: V. Furlan

Galerijo slik najdete tukaj

 

 

Nizozemska

 

Obujanje spominov na lansko ekskurzijo na Nizozemsko.

Izbrane slike najdete tukaj, celotno galerijo slik iz ekskurzije najdete tukaj.

Strokovna ekskurzija na Sicilijo

 

Lani nas je pot vodila na Nizozemsko, kjer smo odkrivali Amsterdam z okolico, letos pa se bomo po “italijanskem škornju” podali na Sicilijo! Vabimo vas na raziskovanje italijanskih znamenitosti…

Opis programa je v priponki.

Veselimo se skupnega potepanja.

Informacije in prijave:Melita Furlan, prof.

SICILIJA program in naloge

Izjava

Arhitektka ZAHA HADID (1950-2016)

 

Najslavnejša arhitektka današnjega časa, Zaha Hadid,  je prva ženska, ki je prejela Pritzkerjevo nagrado  (leta 2004) – na področju arhitekture je primerljiva je z Nobelovo nagrado. Za svoje delo je dobila tudi številne druge nagrade in priznanja. Njeno delo smo si dijaki 25. 11. 2016 ogledali na razstavi v  Benetkah v palači Franchetti ob Velikem kanalu (Canal Grande), kjer so na ogled slike, načrti, makete stavb te velike britanske arhitektke iraškega rodu. Njene stvaritve so inovativne, njena arhitektura je umetnost, ki se odraža v v večnem krogu, vrtincu. Tudi sama palača iz 15. st. odraža bogastvo. Thomas Balen, 4.c, je natančno dokumentiral razstavo. Oglejte si fotografije!

 

Naravoslovni dan v Slovenj Gradcu – Visoka šola za tehnologijo polimerov VŠTP Slovenj Gradec

Dne 20. 10. 2016 smo dijaki 4. letnika, programa gradbeni tehnik, v spremstvu profesoric Brede Marhl in Marjetke Peršon obiskali Visoko šolo za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu. Uvodoma nas je pozdravila direktorica šole gospa Maja Mešl. Sledila je predstavitev šole in njihovega izobraževanja. (več)

 

49. MOS – MEDNARODNI SEJEM OBRTI IN PODJETNOSTI

13. 9. 2016 smo učenci naše šole obiskali 49. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti v Celju.
MOS je največji sejem za nove posle, ugodne nakupe in nepozabna doživetja za obiskovalce vseh generacij. Je priložnost za pridobivanje informacij in spoznavanje novosti na enem mestu; omogoča preizkuse in brezplačna svetovanja ter tudi spoznavanje novih trgov. (več)

 

Ekskurzija v Prekmurje

Lep dan povezan z gradbeno stroko in umetnostjo smo preživeli na strokovni ekskurziji 13. septembra 2016.

Dijaki 1.c in 1.bo – bodoči gradbeni ter okoljevarstveni tehniki – so si ogledali obrate podjetja Pomgrad v Lipovcih; seznanili so se z delom v železokrivnici, betonarni, spoznali izdelavo elementov iz armiranega betona ter obiskali laboratorij. Prav tako nam je vodja gradbišča razglednega stolpa Vinarium razložil gradnjo tega najvišjega stolpa v Sloveniji. Nato smo se peljali v Lendavske gorice in ta kovinski stolp tudi “osvojili” ter uživali v razgledu po štirih državah. Sledil je še ogled muzejskih zbirk v lendavskem gradu, še posebej pa smo občudovali grafike svetovno znanega španskega grafika Joana Mirója.

Metka Topolič, fotografije: Denis Klemenčič in Žan Marksl, 1.co

Galerija slik

Obisk HE Mariborski otok

Konec pouka smo si popestrili z ogledom hidroelektrarne. Preberite prispevek Aleksandre Marić – Rudolf in si oglejte fotografije.

 

EKSKURZIJA ZA 3.c, 5.Ta in 4.bo – gradbeni tehnik: 4. 5. 2016 – SREDIPOLJE, GRADEŽ, OGLEJ, PALMANOVA


Na celodnevni ekskurziji v Italiji smo spoznali spomenike kulturne dediščine, nekateri sodijo tudi pod UNESCO zaščito. Najprej smo si v Sredipolju (Redipuglia) ogledali veličasten spomenik – kostnico padlim v 1. svetovni vojni.

Sledil je potep po obmorskem mestecu Gradež (Grado), kjer smo si v Jadranskem morju namočili noge. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru, kjer smo vstopili v  zgodnjo-krščansko Marijino baziliko ter baziliko sv. Evfemije in videli lepe mozaike iz 6. st. Imeli smo čas za kosilo in lastno raziskovanje.

Nato smo se odpeljali do mesta Oglej (Aquileia), kjer smo se sprehodili  ob nekdanjem forumu ter po Via Sacra ob starem rimskem pristanišču prišli do bazilike in spet na tlakih občudovali  mozaike. Ogledali  smo si tudi  kripto in krstilnico ter se povzpeli po 127 polžastih stopnicah na vrh stolpa.

Zvezdno mesto Palmanova, vojaško utrdbo, smo spoznali z vožnjo ob  zunanjem obrambnem nasipu  in nato smo skozi mestna vrata vstopili ter pešačili do centralnega trga, kjer smo si ogledali tudi stolnico.

Spremljalo nas je sončno vreme in lepo smo se imeli. Nekaj utrinkov… (galerija slik)

Ogled razstave v Fotografskem muzeju v Mariboru

Dijaki 1.a – gimnazija smo uro likovne umetnosti preživeli z ogledom razstave zbirke starih fotoaparatov ter fotografij utrinkov s Koroške ceste, fotografa Gera Angleitnerja.

Več fotografij najdete tukaj

 

OBISK V SRBIJI

 

V torek, 26. 1. 2016, smo se s šolskim kombijem dijaki in profesorji Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor odpeljali v Srbijo, natančneje v mesto Jagodino, kjer smo šest dni preživeli v družbi dijakov in profesorjev Srednje elektrotehničke i građevinske škole Nikola Tesla … (več)

 

IZLET S SRBSKIMI PRIJATELJI PO SLOVENIJI

V sobotnem izletu smo našim gostom iz Srbije pokazali lepote Slovenije. Sprehodili smo se po Kranjski Gori, si ogledali nov, dih jemajoč, nordijski center v Planici ter obiskali izvir Save Dolinke v Zelencih. Sledila je vožnja po zaviti gorski cesti na Vršič, kjer smo lahko začutili čudoviti svet planin. Da je bilo vzdušje še bolj veličastno, je dijak Bogdan iz Jagodine vrh Vršiča zaigral na frulico. Po vsem, kar smo videli in doživeli, so odlične kulinarične dobrote z Gorenjske samo še dopolnile čudovite vtise s tega konca Slovenije. Sledila je vožnja proti Primorju, kjer smo pozno popoldne okusili naše morje. Sprehodili smo se po Piranu, ki je bil ob sončnem zahodu še čarobnejši.
Spremljalo nas je lepo vreme, smeh, glasba in dobro razpoloženje. Pozno zvečer smo se utrujeni, polni lepih vtisov, vrnili v Maribor.
S tem smo zaključili prijetno druženje z dijaki in učitelji, našimi prijatelji iz gradbene šole iz Jagodine. Ostalo bo veliko zelo lepih spominov.

Tekst: Marjetka Peršon, fotografije: Ciril Ambrož

Oglejte si nekaj utrinkov z izleta v galeriji dogodka.

SRBIJA IN GRADITELJSTVO – zbornik

Vsi dijaki 2.c razreda (2014/15) – program gradbeni tehnik –  so pred odhodom na ekskurzijo v Srbijo pripravili seminarsko nalogo in jo predstavili sošolcem. Poudarek smo dali graditeljstvu – opisali smo najstarejše arheološke najdbe, se podali po sledeh Rimljanov, predstavili nekatere samostane in  utrdbe v Srbiji, Beograd in tudi Plečnikovo gradnjo v njem, srbske gradbenike, … dodali tudi pomemben samostan na Kosovem in predstavili  dva slovenska samostana: Žička kartuzija in Studenice. Ti dve imeni sta tudi povod za našo ekskurzijo v Srbijo – obiskali smo samostana s podobnima imenoma: Žiča in Studenica… in nastalo je projektno delo, ki smo ga na šoli v septembru 2015 predstavili na Dnevih evropske kulturne dediščine.

Opis ekskurzije in seminarske  naloge smo zbrali v e-publikacijo.

Srbija in graditeljstvo 2.C – zbornik

 

STROKOVNA EKSKURZIJA v POLJČANE in STUDENICE s terenskim delom

V torek, 8. septembra, smo si dijaki 2. in 3. letnika – gradbeni tehnik odpeljali na strokovno ekskurzijo v Poljčane v kamnolom TRIK kamenine in nato v Studenice na ogled tamkajšnjega samostana. V Poljčanah nas je prijazno sprejel in vodil vodja obrata gospod Fideršček. Predstavil nam je proizvodnjo TRIK kamenin in del notranjih prostorov obrata. Nato smo se odpravili v nekdanji Studeniški samostan kjer nas je sprejela predsednica turističnega društva gospa Maja Bračko, ki nam je predstavila zgodovino samostana in kraja Studenice. Tam smo izvajali terenske vaje z izrisom in izmerami objektov. Na osnovi le teh pa v šoli nadaljujemo z izdelavo dokumentacije stavbne dediščine z izrisom v AvtoCadu.

Tekst : Robertina Rožanc, 3.c
Foto : Žiga Kurniik, 3.c in Ljuba Štrukelj

Galerijo slik najdete tukaj

 

OGLED GRADBIŠČA: OBNOVA MINORITSKEGA SAMOSTANA V MARIBORU

Dijaki 2.c smo si pri modulu stavbarstvo ogledali obnovitvena dela na kulturnem spomeniku Minoritski samostan. Restavratorska-konservatorska dela izvajajo strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Maribor. Strokovnjakinja ZVKDS in vodja gradbišča sta nam razkazala gradbišče in pojasnila potek del. Delo je zahtevno, po planu pa naj bi bila dela zaključena do konca junija 2015.
Žiga Kurnik, 2.c

Galerija slik.

SPOZNAVANJE SRBIJE – PROJEKTNO DELO IN EKSKURZIJA

Dijaki 2.a (gimnazija) in 2.c (gradbeni tehnik) smo med 19. in 21. marcem 2015 spoznavali Srbijo, njeno zgodovino, kulturo in ljudi. V projektnem delu smo dali poudarek utrdbeni in samostanski arhitekturi ter naravnim in kulturnim znamenitostim. Ogledali smo si Smederevo, Jagodino (včasih Svetozarevo), samostana Žičo in Studenico ter Beograd. Še posebej prijetno je bilo druženje s srednješolci Elektrotehniške i građevinarske škole v Jagodini, kjer so nas prijazno sprejeli in popeljali po mestu.
Našim dijakom je bilo v Srbiji všeč, veliko novega so videli in marsikaj so se naučili. Oglejte si galerijo fotografij!

M. Topolič in M. Peršon (fotografije)

 

ŽIČKA KARTUZIJA – TERENSKE VAJE

V okviru izobraževanja za poklic gradbenega tehnika so predvidene tudi ure namenjene spoznavanju stavbne kulturne dediščine ter varovanju in saniranju le-te. V okviru predmeta, ki zajema te vsebine (SAV –sanacije in vzdrževanje) vsako leto opravimo z dijaki terenske vaje. Te vključujejo klasične meritve (metri) in meritve z geodetskimi instrumenti , na kar v šoli izdelamo tehnično dokumentacijo – izris načrtov – ročni in na računalnik.
Na terenu je delalo 21 dijakov tretjega letnika in 13 dijakov petega letnika (program tri + dva). Dijaki so bili razdeljeni v sedem skupin. Vsaka skupina je bila zadolžena za izdelavo skic in izmero določenega dela objektov. Glede na razsežnost objektov smo se tokrat omejili le na izmero fasad.

Dunja Počivalšek

Prilagamo tudi poročili dijakov (Poročilo o ekskurziji 1 in Poročilo o ekskurziji 2) in galerijo fotografij Žičke kartuzije (Dunja Počivalšek), ter galerijo fotografij Špitaliča pri Slov. Konjicah in Žičke kartuzije (Ljuba Štrukelj).

 

Predstavitev projekta MÜNCHEN

V torek, 1. aprila, smo dijaki 3. C naredili krajšo predstavitev za starše in profesorje. Predstavitev je zajemala opis dvodnevnega izleta v München, ki je potekal od 18.1. do 19.1.2013.
Pot se je začela pred Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor v zgodnjih jutranjih urah. Po dolgi in naporni poti smo prispeli do gradbenega sejma BAU, kjer smo si ogledali veliko materialov in novosti s področja gradbeništva. Po večurnem ogledu sejma smo se odpravili do BMW sveta in si tam ogledali novejše avtomobile, v katerih smo se imeli priložnost tudi fotografirati. Po končanem ogledu smo se odpravili v hostel, kjer smo se namestili in malce osvežili ter nato odšli v center Münchna. Naslednji dan smo v hostlu pojedli zajtrk in se odpravili v Olimpijski park, nato smo se povzpeli na olimpijski stolp, ki je visok 291m, od koder smo imeli lep razgled po Münchnu. Na koncu smo se odpravili še v Tehniški muzej, kjer je bilo razstavljenih veliko zanimivih stvari. Po ogledu smo se odpravili proti Mariboru, prispeli smo v poznih večernih urah.
Vsa ta doživetja smo predstavili v torek, 1.4.2014 . Vsak dijak je predstavil svoj del opisa mesta in njegovih znamenitosti. Prav vsi dijaki smo pomagali pri ureditvi učilnice, da bi pa vzdušje bilo čim bolj podobno bavarskem stilu, smo obiskovalcem ponudili preste. Starši in profesorji so bili nad predstavitvijo navdušeni tako kot dijaki 3. C.

Miloš Damjanović

Fotografije: Ciril Ambrož in Aljaž Prejac

Koordinatorcia projekta: Metka Topolič

Galerijo slik lahko najdete tukaj.

Zbirka dokumentov in predstavitev se nahaja na dnu strani.

 

Šola v muzeju – Kumrovec

Meritve stavb na terenu v muzeju na prostem Staro selo, Kumrovec

V četrtek, 3.10.2013, smo  z  dijaki tretjih  letnikov – gradbeni tehnik izvedli strokovno ekskurzijo v Kumrovec, kjer so po skupinah izvedli terenske vaje za modul sanacija in vzdrževanje zgradb. Izrisali  so skice kmečkih stavb in gospodarskih objektov  (fasade, tlorise) ter naredili izmere. V pomoč je bil tudi tahimeter, geodetska merilna naprava.

Mentorice Dunja Počivalšek, Ljuba Štrukelj, Metka Topolič

Galerijo slik najdete tukaj.

 

 

Projektna naloga  - München

Skupaj v prihodnost …

Together into the future …

Gemeinsam in die Zukunft …

 

Spoznajte sijočo bavarsko zvezdo tudi vi!

 

Galerijo slik najdete tukaj

 

 

PROJEKTNO DELO MUNCHEN - eKNJIGA

Prenesi datoteko

Predstavitev Münchna

Prenesi datoteko

Poročilo s sejma v Gornji Radgoni

Prenesi datoteko

Poročilo o ekskurziji 1

Prenesi datoteko

Poročilo o ekskurziji 2

Prenesi datoteko

Žička kartuzija - poročilo o ekskurziji 1

Prenesi datoteko

Žička kartuzija - poročilo o ekskurziji 2

Prenesi datoteko

Srbija in graditeljstvo 2.C - zbornik

Prenesi datoteko

Obisk v Srbiji 2015

Prenesi datoteko

SICILIJA program in naloge

Prenesi datoteko

Poročilo ND v SG

Prenesi datoteko

Nizozemska_E_publikacija

Prenesi datoteko

PROJEKTNA NALOGA SALZBURG IN MUNCHEN

Prenesi datoteko

Poročilo s strokovne ekskurzije Salzburg, München

Prenesi datoteko

OBISK HE MARIBORSKI OTOK

Prenesi datoteko