“Pirati plastike” – na misiji proti plastičnemu onesnaževanju

Datum objave: 18 maja, 2021

“Plastic Pirates – Go Europe!” (Pirati plastike – dajmo, Evropa!) je mednarodni projekt skupnostne znanosti, katerega pobudniki so nemško, portugalsko in slovensko ministrstvo za znanost v sklopu trio predsedovanja Nemčije, Portugalske in Slovenije Svetu Evropske unije.

Cilj projekta je dvigniti raven ozaveščenosti o pomenu zaščite naših morij in rek, ki so eden od pomembnejših naravnih virov, in izpostaviti dodano vrednost mednarodnega raziskovalnega sodelovanja.

Učenci, dijaki, učitelji in znanstveniki sodelujemo pri ovrednotenju mikroplastike v rekah, ter prispevamo k boljšemu razumevanju okoljske problematike.

V projektu sodelujejo naši dijaki – bodoči okoljevarstveni tehniki (1., 2. in 3. letniki).

3. letniki – skupina D (poročevalci) in 2. letniki – skupina C (plavajoči odpadki) s(m)o na terenu (10. 5. 2021, Mariborski otok) vrgli mrežo za vzorčenje, ki je 60 minut v reki Dravi lovila odpadke. Merili smo hitrost vodnega toka in spremljali plavajoče odpadke. V petek, 14. 5. 2021, smo obiskali HE Mariborski otok, kjer so nas popeljali po objektu. Predstavili so nam zgodovino, obratovanje hidroelektrarne in ravnanje z odpadki, ki jih s seboj prinese reka Drava.

Galerijo slik si lahko ogledate TUKAJ.

Accessibility