Podari čas

Datum objave: 5 oktobra, 2023

NEKAJ UTRINKOV VSESLOVENSKE AKCIJE

» POKLONI ČAS, POLEPŠAJ DAN!«.

 

To je moj dedi in nečak. Moj dedi zelo rad obuja spomine in zmeraj ko pridem k njemu izvem kaj novega kako je bilo včasih ko so bili še mladi. Te zgodbe so zmeraj zelo zanimive. Najbolj pa to da se starejši zmeraj spomnijo se najmanjših malenkosti ki so se zgodile. Zelo radi se pa po družimo saj nas je zelo veliko in različnih generacij.

 

Doroteja Horvat 4.co  

Obiskala sem sosedo Gelco. Stara je 81 let. Zaposlena je bila na banki. Poleg službe je z možem skrbela za njuno kmetijo ter 2 otroka. Gelca je v življenju dala skozi ogromno vzponov in padcev. Hitro je ostala brez moža, saj je zbolel za rakom. Zdaj Gelca živi z sinom in dvema vnukoma. Je zelo topla in srčna oseba, četudi ima zadnje čase težave in pozablja ogromno stvari zaradi demence. Zato rabi nekoga, da skrbi zanjo in ji pomaga. Jaz pridem velikokrat na obisk in sem skupaj z njo. Skupaj barvama pobarvanke ali pa gledala kakšen star album, da obuja spomine na mlajša leta. Z njo grem na sprehod, skupaj pa tudi skrbiva za njen mali vrt, ki jo osreči. Zelo sem vesela, da ji lahko pomagam, ker vem da to zelo ceni in vsak starejši si po mojem mnenju zasluži, da živi v mirnem in prijaznem okolju, ter da mu pomagamo če le lahko.

Pika Sovič, 4.CO

“Obiskala sem svojo babico in njenega partnerja. Večino časa smo se pogovarjali o različnih tematikah. Skupaj smo imeli tudi kosilo in poklicali mojo sestro ter njeno hči preko videoklica.”

Bila sem sicer z dedkom. Ime mu je Dušan star pa je 64 let.

Pred kratkim smo ugotovili da je bolan in začela sem razmišljati, da klub temu, da živimo skupaj se vedno manj družim z njim. In tega časa sedaj nebi z nikomer raje preživela kot z njim…

Obema je bilo všeč druženje. Igrala sva se karte, sestavljala sestavljanke in se pogovarjala. Dobila sem občutek kot, da sem spet stara 7 let.

Tiana Vogrinec, 2.A

1.10 sem bil pri sosedi. Šla sva na sprehod po dolgem času, govorila sva o njeni preteklosti in moji prihodnosti. Počutil sem se lepo, saj sem storil nekaj lepega. Ker soseda nima moža sem ji tudi krajšal čas.

Filip Fekonja, 2.A

Obisk starejše sosede. Bila sem v petek zjutraj, saj sem takrat imela čas. Je moja soseda. Ko sem prišla sem potrkala in odprla mi je z velikim presenečenjem in veseljem… Skuhala nama je čaj nato pa sva se pogovarjale. Povedala mi je da njen sin živi v Avstriji (tega nisem vedela). Imela je tudi kužka z imenom Piki. Tam sem bila urco in pol za domov mi je zavila pecivo. Imela sem se fajn in se počutila dobro, ampak mi je dalo mislit, da mi nebi škodilo in da bi se počutila zelo dobro če bi to naredila večkrat, saj sem videla da je bila vesela.

Tjaša Vogrin, 2.A

V soboto sem obiskal svojo sosedo Miro. Prvo sva nekaj spila potem sva pa sla na krajši sprehod. Proti večeru pa sem jo se povabil k nam domov ker smo praznovali sestrin rojstni dan.

Anej Murko, 2.A

V petek 29.9.2023 sem se odpravila k sosedoma Ivanu in Majdi, ki sta poročena že več kot 40 let. Gospa Majda je še tisti dan spekla potico. Ponudila sta mi pa tudi sok, skupaj smo odigrali igro šnops, ki jo zelo rada igrata tudi z drugimi sosedi.

Lana Julija Konečnik,4.CO

V soboto zvečer sem se odpravil na obisk k moji sosedi Jožici. Jožica je stara slabih 80 let, ter se v zadnjih letih spopada z boleznijo, ki povzroča propadanje mišic ter živčevja po celem telesu. Nedavno je njen še starejši mož odšel v dom starejših občanov, zato je Jožica neizmerno vesela, ko dobi kak obisk, da se lahko pogovarja in ji hitreje mine čas. Skupaj sva pokramljala o najrazličnejših temah, poleg tega pa sva odigrala še nekaj rund Šnopsa(igra s kartami), v kateri je kljub njeni starosti še vedno zelo dobra.

 

Accessibility