Slovenski kulturni praznik ob 11.45 na razredni proslavi

Datum objave: 4 februarja, 2021

V petek, 5. februarja 2021, bomo ob 11.45 na razredni proslavi obeležili slovenski kulturni praznik in se spomnili našega največjega pesnika, Franceta Prešerna.

Slovenski kulturni praznik, ki ga v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna praznujemo 8. februarja, imenujemo tudi Prešernov dan. V ta namen so bile vsako leto po Sloveniji organizirane številne prireditve, delavnice in dogodki, ki smo se jih lahko udeležili.

In kam letos na Prešernov dan?
Znova odprte knjižnice, galerije in muzeji vabijo k ogledu. Tudi digitalni svet nam danes omogoča neskončno možnosti. Veliko muzejev lahko raziščemo virtualno, kar preko spleta. Odpiralni čas muzejev in galerij v Mariboru lahko preverite na spletnem naslovu: https://www.visitmaribor.si/si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/14070-

Eden od dogodkov, s katerimi obeležujemo ta kulturni praznik, pa je tudi svečana podelitev najvišjih priznanj za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja in umetnosti – Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado leta 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada 2021 si lahko ogledamo na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2021, ob 20. uri, na TV Slovenija 1.

Več o Prešernovih nagrajencih za leto 2021, pa si lahko preberete na spletnem naslovu: https://www.vecer.com/kultura/presernov-rojstni-dan-z-nagradami-10228980

Prešernov dan je dan nas vseh, saj skupaj ustvarjamo in predstavljamo slovensko kulturo. Ponosni se spominjajmo veličine in pomena Franceta Prešerna ter pomena kulture za obstoj tako malega naroda, kot je naš.

 

Accessibility