Z izumi in patenti v širni svet z inovatorjem Ivanom Stanislavom Klanečkom

Datum objave: 12 junija, 2023

Na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor je 6. 6. 2023 potekala predstavitev knjige Z izumi in patenti v širni svet slovenskega izumitelja, inovatorja in mednarodno priznanega gradbenega tehnologa, dipl. inž. gradb. tehnol. Ivana Stanislava Klanečka.

Priznani izumitelj, ki je s svojimi izumi s področja gradbene tehnologije pred propadom rešil številne zgradbe tako v Sloveniji kot tujini, je v sproščenem pogovoru z moderatorko Majdo Drobnič predstavil svoje zavzemanje za trajnostno gradnjo, o kateri govori že desetletja.  Verjame, da je potrebno še posebno mlade bodoče gradbenike in arhitekte ozaveščati o rabi mineralnih (naravnih) gradiv pri sanaciji starih ali gradnji novih objektov, saj so le-ta okolju in ljudem prijazna. Prav tako pa jih želi navdušiti za svet inovatorstva.

Mariborčan Klaneček se od leta 1986 do danes ponaša s 105 inovacijami, od tega jih je 79 intelektualno zaščitil, 4 celo na mednarodnem nivoju. Med zaščitene inovacije sodi 19 patentov, 13 modelov orodij in naprav, 48 blagovnih znamk materialov in aditivov ter ena poslovna znamka. V 37 letih delovanja je za svoje izume prejel številne nagrade (plakete, priznanja, medalje) tako na nacionalnem kot svetovnem nivoju. Med njegove najvidnejše inovacije sodijo mešalec–injektor za tehnološko sanacijo razpok na objektih, ki mu je prinesel mednarodno prepoznavnost, gradbeno-sanacijski oder za dostop do objektov na zahtevnih terenih, posebna malta za sanacijo vlažnih zidov ter mineralne barve, izravnalne mase in ometi, ki so popolnoma naravnega izvora.

Gospod Klaneček je na predstavitvi šoli podaril dvajset podpisanih knjig, ki jih bodo ob koncu šolskega leta dobili najboljši dijaki na šoli. Za izjemno gesto se mu najlepše zahvaljujemo.

 

Majda Drobnič, prof.

Accessibility